Véletlenül megdöntötte az orosz űrsétarekordot két kozmonauta

2018.02.05. · tudomány

Kemény munkanapja volt pénteken a Nemzetközi Űrállomás, az ISS két veterán orosz munkatársának. Mint a NASA előre beharangozta, Alekszander Miszurkin parancsnok és Anton Skaplerov mérnök azért lépett ki az űrbe, hogy leszereljen és kicseréljen egy kommunikációs antennához tartozó elektronikus dobozt.

A kisebb bőrönd méretű, 27 kilós doboz kilencvenes évekbeli elektronikát tartalmazott, amely már nem volt kompatibilis az új szatellittechnológiával, ezért kellett leszerelni és újabbra cserélni.

Miszurkin itt lép ki a légzsilipből:

link Forrás

A látszólag egyszerű szerelési műveletből azonban hosszú birkózás lett. Olyan hosszú, hogy a pénteki bevetéssel a két kozmonauta megdöntötte az orosz űrséták rekordját, a 6 és fél órásra tervezett melóból ugyanis 8 óra 13 perces küldetés lett. Ez volt a történelem ötödik leghosszabb űrsétája, a világrekordot 2001-ben amerikai űrhajósok állították fel.

A gondot az okozta, hogy a szerelés miatt összecsukott antennát az űrhajósok nem tudták kihajtani, így percekig tolták-húzták a makacs szerkezetet, miközben a bentről az űrállomást is igyekeztek a megfelelő pozícióba fordítani.

link Forrás
link Forrás

Közzétették azt a pillanatot is, amikor Miszurkin megszabadult a doboztól, amely később a Föld atmoszféráját elérve elégett. Olyan is van, hogy a leszerelt alkatrészt visszaviszik a Földre, de ezt a szekrénykét csak „jettisonolták”, azaz kidobták a hajóból.

link Forrás

A Super Bowl hétvégéjén az ISS legénységének egy részét az amerikaifoci-bajnokság döntője tartotta lázban, úgyhogy az űrállomás Twitterén közzétettek labdahajigálós gif-et, és le is integettek Philadelphiának, jelezve, hogy mikor halad át az ISS a város felett. A döntőt a Philadelphia Eagles nyerte, 41-33-ra verve a New Englandet.

link Forrás
link Forrás