Svájcba utazik a 104 éves ausztrál tudós, hogy véget vessen életének

2018.05.03. · tudomány

Szerdán útnak indult Perth-ből Svájcba Ausztrália legidősebb tudósa, David Goodall, hogy aktív eutanáziával vessen véget életének. A 104 éves ökológus és botanikus ugyan nem halálos beteg, de életminősége sokat romlott, ezzel indokolta, hogy miért választja az eutanáziát – írta az NBC news Philip Nitschke eutanáziaaktivistára hivatkozva.

Goodall támogatói tartottak tőle, hogy az ausztrál hatóságok nem engedik Európába repülni az agg tudóst, de a jelek szerint nem akadályozták meg az utazást, így a halni készülő kutató szingapúri átszállással utazhat Basel felé, ahol egy klinika fogadja majd. Az aktív eutanáziát Ausztráliában tiltják, Svájcban viszont engedélyezik a törvények, akár külföldieknek is.

Ismeretlen időpontban készült fotó Goodallról és az Exit International egyik tagjáról, Carol O'Neillről
photo_camera Ismeretlen időpontban készült fotó Goodallról és az Exit International egyik tagjáról, Carol O'Neillről Fotó: -/AFP

Goodall útjára pénzt is gyűjtenek a Gofundme-n, 10 nap alatt csaknem 21 ezer dollár gyűlt össze 364 adományozótól, a kitűzött cél 15 ezer volt.

A repülőtéren Goodall azt mondta az ausztrál ABC televíziónak, régóta híve az eutanáziának, „sajnálom, hogy Svájcig kell utaznom, hogy rajtam is végrehajtsák”. A professzor emeritus, aki április 4-én volt 104 éves, az Exit International nevű, az eutanázia legalizálásáért küzdő nonprofit szervezet legidősebb tagja.

Goodall szerint családja is tisztában van vele, hogy már nem képes teljes életre, „minél gyorsabban véget ér, annál jobb. Úgy érzem, egy hozzám hasonló öregembert is megillet polgári jogok teljes köre, így a kegyes halál joga is” – mondta az ABC-nek.

David Goodall utazás előtt, április 30-án
photo_camera David Goodall utazás előtt, április 30-án Fotó: HANDOUT/AFP

Goodall, aki 1914-ben született Londonban, 1948-ban költözött Ausztráliába. Addigra PhD-fokozatot szerzett a Londoni Egyetemen, kutatási témája a paradicsom asszimilációja volt. Ausztráliában a Melbourne-i Egyetemen kezdett tanítani, ugyanezen az egyetemen szerezte meg a doktori fokozatot, közben botanikát tanított az egyik ghánai egyetemen is. Miután visszatért Angliába, hogy a Readingi Egyetemtől is átvegye tudományos fokozatát, a hatvanas-hetvenes években Amerikában, a Kaliforniai és a Utah-i Egyetemen tanított. 2016-ban még aktív tudós, a Világ Ökoszisztémái című sorozat szerkesztője, a perth-i Edith Cowan Egyetem tiszteletbeli kutatója volt.