29 évi önkéntes száműzetés után elrángatták szigetéről a 82 éves japán Robinsont

2018.06.30. · majom

Áprilisban a japán rendőrség állampolgári bejelentésre elszállította Szotobanari szigetéről a 82 éves Nagaszaki Maszafumit, aki 1989-ben költözött az alig 1 kilométer átmérőjű, Okinava prefektúra fennhatósága alá tartozó szárazföldre, hogy magányosan, a világtól elvonulva éljen – adta hírül a héten több hírforrás is.

A nagyvilág számára a Reuters fedezte fel a trópusi éghajlat alatt napjait ruhátlanul töltő, ezért meztelen remete néven elhíresült Nagaszakit.

photo_camera Fotó: Youtube

Arról, hogy véget ért a Robinson Crusoe-ként élő japán férfi önként vállalt száműzetése, a spanyol Alvaro Cerezo számolt be, aki a 21. századi „hajóttöröttek” felkutatásának jelszavával – Docastaway márkanév alatt – a trópusi szigetvilág turisztikai hasznosítására szakosodott. Cerezo 2014-ben találkozott először Nagaszakival, később pedig dokumentumfilmet is forgatott róla.

link Forrás

Nagaszaki korábban Oszakában élt, felesége és 2 gyermeke is van, 1989-ben azonban hátat fordított a civilizációnak. Hogy miért, nem tudni, Cerezo nem tudta kideríteni a pontos előéletét, Nagaszaki annyit árult el csupán, hogy dolgozott gyárban, szállodában és fotósként is – de az utóbbi szakmában saját bevallása szerint apja volt a híresebb.

link Forrás

Cerezo mesélte el a sajtónak azt is, hogy Nagaszaki ugyan élete végéig Szotobanarin szándékozott élni, ám információi szerint a jelenleg a 45 ezer lakosú Isigaki szigetén tartózkodik.

„Megfázhatott még tavasszal, valaki pedig jelentette a rendőrségnek, hogy nincs túl jó bőrben, így elvitték. Tudtommal már jól van, ennek ellenére nem engedik már vissza” – idézte az ausztrál hírportál Cerezót, aki egyébként külön honlapot is kreált Nagaszakinak.