Elon Musk robbantós módszerével nem lehet lakhatóvá tenni a Marsot

2018.07.31. · tudomány

Három éve tett egy vad kijelentést Elon Musk: azt mondta, hogy felrobbantaná a Marsot. Ahogy később pontosította, azért vetne be termonukleáris fegyvert, hogy két miniatűr „pulzáló napot” hozzon létre a vörös bolygó pólusainál. Ezáltal szén-dioxid szabadulna fel a sarki jégsapkákból, megvastagodna a légkör, és máris megindulhatna a Mars globális felmelegedése azzal a céllal, hogy az emberiség átköltözhessen. Ez nem más, mint a Mars terraformálása, azaz a Földhöz hasonló körülmények kialakítása a bolygón.

A Tesla, a SpaceX és a Boring Company első emberének ötletét most alaposan is megvizsgálták egy, a NASA által támogatott kutatásban, illetve összevetették azokkal az információkkal, amelyek már rendelkezésre állnak a Marsról. Kiderült, hogy Musk tervével van egy aprócska gond: nincs elég szén-dioxid a bolygóba zárva.

A jelen körülmények között a marsi víz nem tud folyadék lenni: vagy megfagy, vagy elpárolog. Ez azonban megváltozhatna, ha sikerülne növelni a nyomást és a hőmérsékletet – ebből építkezett legalábbis Musk terve.

A Mars sarki jégsapkái
photo_camera A Mars sarki jégsapkái Fotó: Wikimedia Commons

A marsi sarki jégbe zárt szén-dioxidból azonban olyan kevés van, hogy még ha ki is szabadulna, legfeljebb duplájára növelné a bolygón a légköri nyomást, és az még így is csak 1,2 százaléka lenne a földinek. Még ha valami tudományos csoda folytán sikerülne is a kövekől és a talajból kiszabadítani az ott rejtőző szén-dioxidot, akkor is csak 6,9 százalékra nőhetne ez az arány, ahogy az alábbi NASA-infografikából is kiderül.

photo_camera Grafika: NASA

Amikor Jim Bridenstine, a NASA Trump-hű vezetője tavasszal átvette az űrügynökség irányítását, nem csinált titkot belőle, hogy a NASA-kutatásokban a jövőben nagyobb hangsúlyt kap az űr kolonializálásának gondolata. Az új tanulmány kivonata azzal zárul, hogy „a jelenkori technológia használatával a Mars terraformálása nem lehetséges”.

Bruce Jakosky kutatásvezető, a Coloradói Egyetem (Boulder) munkatársa hozzátette, ettől még lehetséges, hogy néhány évtizeden belül emberi lényeket telepíthetünk a Marsra. Csak éppen gondosan elzárt élőhelyen kell élniük, és űrruhát kell húzniuk, ha kimennek. Ez meg az a verzió, amiről Jane Goodall főemlőskutató nemrég Budapesten azt mondta: „szerintem senkit nem vonz a gondolat, hogy a Marson kialakított mesterséges élőhelyen éljen. Csak ez a bolygónk van.”