Két év alatt félmillió dollárt utazgatott el Erik Solheim, az ENSZ környezetvédelmi programjának igazgatója

2018.09.28. · gazdaság

Egyenesen a kenyai fővárosig, Nairobiig szaladt az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) New Yorkban zajló 73. közgyűléséről Erik Solheim. A világszervezet UNEP néven ismert környezetvédelmi programját 2016 májusa óta vezető norvég diplomata azután csomagolt össze, hogy a nemzetközi sajtó – elsők között a brit Guardian – megszellőztette: egy belső vizsgálat súlyos visszaéléseket talált a program gazdálkodásában, amelynek igazgatója „nem tartja tiszteletben a szabályokat és az előírásokat”, költségei pedig indokolatlanok.

668-ból 529

A karrierjét a norvég légierőnél kezdő 63 éves Solheim politikusból lett karrierdiplomata, miután a szocialista párti parlamenti politázálást és évtizednyi külügyi szolgálatot követően az ezredfordulón Norvégia fejlesztési minisztereként is tevékenykedett. A környezetvédelemmel akkor találkozott, amikor 2007-ben tárcájához került ez a terület, a skandináv zöldpolitikának köszönhetően pedig végül az ENSZ főkörnyezetvédőjeként ért a csúcsra.

Erik Solheim 2018 júniusában Új-Delhiben
photo_camera Erik Solheim 2018 júniusában Új-Delhiben Fotó: MONEY SHARMA/AFP

Csakhogy az ENSZ Belső Ellenőrzési Hivatalának (OIOS) feltűntek a Kenya fővárosában székelő UNEP költségelszámolásai, amelyekben szerepeltek például olyan tételek, amelyeken hivatalos programhoz aligha köthető utak is feltűntek, például egy hétvégi Párizs-New York-Párizs repülőút. Mint a tüzetesebb vizsgálat feltárta, Solheim az eddig hivatalban töltött 668 munkanapjából 529-en úton volt, és azt sem indokolta semmi, hogy ezidáig 76 napot töltsön Oslóban, miközben Nairobiban kellett volna lennie.

Solheim még büszkélkedett is vele, hogy mennyit kell repülnie szerte a világban. A norvég Flysmart24 repülős magazinnak például azt is elkottyintotta, hogy aranykártyás törzsutas számos légitársaságnál. A Greenpeace norvég fiókszervezete legutóbb a BBC-nek panaszkodott arra a hipokrita magatartásra, hogy az ENSZ környezetvédelmi főfelelőse milyen példát mutat azzal, hogy a legjelentősebb szén-dioxid-kibocsátási mutatójú közlekedési eszközzel dönti a rekordokat.

Félmilliós ceh és egy tehetséges feleség

Az autoriter vezetési gyakorlatot is felpanaszoló belső ellenőrzés végül 488 518 dollárnyi költségszámlát talált, amelyeknek 80 százaléka Solheim utazásairól szólt. A Guardiannek a norvég diplomata pár napja azt nyilatkozta, hogy ezeket saját zsebből utólag rendezte. A nem mellesleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fenntartható fejlődési bizottságába is beválasztott Solheim azt is elégséges magyarázatnak gondolta, hogy az ő kvalitásai miatt kötött az UNEP szerződést azzal a norvég céggel, amelynek vezetőségében ott ül a felesége, Gry Ulverud. A korábban az UNESCO kötelékében tevékenykedő nej ugyanis, éppen a szerződéskötésre lett stratégiai és „partnership” menedzsere annak RevOcean nevű, öndefiníciója szerint is kutatóhajókban utazó projektcégnek, amely idén májusban elvállalta, hogy az ENSZ számára legyártattat egy speciális expedíciós naszádot. (A szerződésről hírt adó PR-anyagok a botrány kirobbanása óta nem elérhetőek a honlapjukon.)

A belső ellenőri jelentés és annak kiszivárogtatása először a svéd, aztán a dán, csütörtökön pedig a holland ENSZ-küldöttségnél is kiverte a biztosítékot. Mindhárom ENSZ-tagállam visszavonta a környezetvédelmi programra szánt tagállami hozzájárulást; a Guardian szerint eddig közel 20 millió eurót vettek vissza a közös kasszából. Ultimátumuk szerint csak akkor hajlandóak fizetni, ha a Solheim-affér minden kétséget kizárva tisztázódik, addig nem finanszírozzák az UNEP működését, amelynek büdzséje hivatalosan idén 784 millió dollárra rúgott.