Roma diákok jelentkezését várja a Mathias Corvinus Collegium, október 23-a a határidő

2018.10.17. · tudomány

A külföldi továbbtanulásban segíti a roma fiatalokat a Roma Tehetség Program, amire meghosszabbított határidővel, még október 23-án éjfélig lehet jelentkezni. A készségfejlesztő kurzusokat és személyre szabott mentorációt kínáló program teljesen ingyenes. A képzés célja, hogy a jelentkező középiskolások és egyetemi alap- vagy mesterképzésben, illetve doktori iskolában tanuló roma fialatok pályaorientációját, felsőfokú tanulmányaik kiteljesítését segítse.

A Mathias Corvinus Collegium sajtóközleménye szerint a meghívott előadók sorát mások mellett David Venter, Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök kommunikációs főtanácsadója, Malcolm Gillies, a London Metropolitan Egyetem korábbi rektora, valamint Tanács János, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának tanszékvezető docense gazdagítják.

A még érettségi előtt álló diákoknak a pályaválasztásban, illetve a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen nyelvtudás megszerzésében segít a program. A felvételt nyerteknek legfeljebb három éven át biztosított kiegészítő képzés keretében az íráskészség, érveléstechnikai, valamint a prezentációs készségek fejlesztését kínálják a középiskolásoknak. A Roma Tehetség Program a nyelvvizsga megszerzéséig ingyenes nyelvórákat is biztosít, a személyes mentoráció mellett pedig a program közösségszervező erejét is fontosnak tarják a roma fiatalok jövőbeli sikereinek a megalapozásához.

A már egyetemen tanuló roma diákok közül kifejezetten a külföldi továbbtanulással kacérkodók jelentkezését várják. Ezért is összpontosítanak az idegen nyelvi készségek fejlesztésére. A sikeres pályázatírás mellett felkészítik a diákokat, hogy jól szerepeljenek a szóbeli interjúkon. Személyes tapasztalatok megosztásával igyekeznek a fiatalokat felkészíteni a külföldre költözés és a visszatérés esetleges nehézségeire. Az idősebb diákok esetében is nagy hangsúlyt fektetnek a megtartó kortárs közösség összekovácsolására.

A képzések teljes anyagi költségét, vidéki diákok esetén a fővárosba utazással, szállással együtt, a szervezők állják.