„Alig 10-20 jó évünk van hátra” – rendezvénysorozat indul a mindennapjainkat meghatározó tudományról

2019.01.23. · tudomány

Határtalan tudás címmel indít rendezvénysorozatot a Közép-európai Egyetem. Az eseménysorozat előadásain neves hazai szakemberek népszerűsítenek olyan tudományos aktualitásokat, amelyek az emberek mindennapi életére is hatást gyakorolnak. A rendezvénysorozat első, február 7-én esedékes előadásai a globális felmelegedéssel és annak hatásaival foglalkoznak. Idén tavasszal szó lesz még a hálózatokról és a kisgyermekkori fejlődésről.

Az ENSZ legfrissebb klímajelentése szerint „alig 10-20 jó évünk van hátra, ha nem avatkozunk be azonnal radikálisan” a klímaváltozást kiváltó tényezők kiiktatásáért – emlékeztetnek a szervezők. A CEU szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint az évszázad végére állatfajok pusztulhatnak ki, az emberiséget megtizedelő járványok, éhezés és extrém szegénység üthetik fel a fejüket, nem szólva arról, hogy teljes országokat moshat el a víz a világtengerek megemelkedett szintje miatt.

Mint arról a Qubiten is rendszeresen beszámolunk, vannak kutatók, akik szerint a folyamat megállíthatatlan. A CEU szakértői február 7-én 18 órától azt járják majd körül, lehetséges-e még, és ha igen, hogyan lehet megállítani a globális felmelegedést. A rendezvény regisztrációköteles, jelentkezni itt lehet.

link Forrás

A témáról előadó szakemberek:

  • Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, a CEU oktatója szerint azonnali lépésekkel még megállítható a felmelegedés, a további katasztrófának elejét lehet venni.
  • Körösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője azt segít majd körbejárni, milyen hatásai vannak a politikai döntéseknek és beruházásoknak.
  • Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója pedig olyan hétköznapi megoldásokkal ismerteti meg a közönséget, amelyekkel ki-ki egyénileg is hozzájárulhat a klímaváltozás mérsékléséhez.

A rendezvény médiapartnere a Qubit.