Jávorantilop született a Debreceni Állatkertben

2019.06.06. · tudomány

A jávorantilop (Taurotragus oryx) a világ egyik legnagyobb antilopfaja, és ahogy a Debreceni Állatkert közleménye is fogalmaz, ritka előkelőség a magyar állatkertekben, mindössze két helyen, Debrecenben és Győrben találkozhatunk velük. A június elsején született üszővel a debreceni állomány héttagúra bővült, a látogatók mától csodálhatják meg az állatkert Afrika-panoráma kifutójában. 

photo_camera Az ifjú jávorantilop Fotó: Debreceni Állatkert

A jávorantilopok eredetileg Afrika száraz, füves szavannáin őshonos, a tülkösszarvúak családjához tartozó kérődzők, egy kifejlett bika akár 180 centis marmagassággal is büszkélkedhet, és akár az egy tonnás súlyt is elérheti. Annak ellenére, hogy ilyen szép nagyra nőnek, meglepően mozgékonyak: egy kétméteres kerítést is gond nélkül átugranak

photo_camera Fotó: Debreceni Állatkert

Pattognak, mint a gumilabda

Kittenberger Kálmán szerint „az öreg jávorantilopbikák, kormos nyakukkal, lecsüngő nyakbőrükkel nagyon hasonlítanak a mi magyar bikáinkhoz. Különben az elandokat legelés közben látni olyan kép, mely inkább a legelő szelíd szarvasmarhákat, mint az antilopokat juttatja eszünkbe. Megváltozik csakhamar ez a békés kép, ha a legelészők valami gyanúsat vesznek észre és gumilabdaszerű óriási bevezető ugrásokkal tovább vonulnak.” Nem csoda, hogy a könnyen háziasítható állatokat néhol szarvasmarha helyett tartják Afrikában. Némileg meglepő módon Afrika mellett még Oroszországban és Ukrajnában tenyésztik húsáért és magas zsírtartalmú tejéért. 

photo_camera Fotó: Debreceni Állatkert

Bár nem számít veszélyeztetett fajnak, ízletes húsa és trófeája miatt az orvvadászok kedvelt célpontja, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján is. Az afrikai populációra a legnagyobb veszélyt élőhelyének visszaszorulása jelenti.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás