2021-ben nyílik a világ első emberkomposztálója Seattle-ben

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A temetkezés környezetbarátnak mondott urbánus technológiáját dolgozta ki az a Recompose nevű amerikai cég, amelynek szolgáltatásait 2021-től vehetik igénybe az arra vágyók Seattle-ben.

A 6,75 millió dolláros beruházással megvalósuló, a világhírű Olson Kundig építésziroda által tervezett emberkomposztáló komplexum olyan moduláris rendszeren alapul, amely egyszerre 75 holttest szerves anyagainak lebontását végzi el alig egy hónap alatt – számolt be a temetkezési alternatíváról a Seattle Times. A vállalkozás az után kapott zöld utat, hogy Washington állam engedélyezte a temetés szigorú higiéniai és járványügyi előírásokhoz kötött alternatíváját, amely a szerves anyag komposztálásával megegyező technológián alapul.

A búcsúceremóniák színhelyéül szolgáló ravatalozót is magába foglaló épületegyüttesben az elhunytak speciális, újrahasznosított anyagból készült, levegőztetett tartályokban, faforgácsba ágyazva, környezetbarát szerves redukciós folyamat során válnak porrá. Amikor a folyamat befejeződik, a hozzátartozók részben vagy egészben elvihetik a tökéletesen környezetbarát, semmiféle vegyi anyagot nem tartalmazó, komposztként hasznosítható földi maradványokat. Uszkve két talicskányit. Hogy ez mennyibe kerül majd a rokonoknak, arról egyelőre nincs adat.

Búcsúztató szertartás a komposztálóban a cég látványtervén.Forrás: Olson Kundig

A Recompose állítása szerint a természetes szerves redukciós folyamat a hamvasztáshoz szükséges energia nyolcadát igényli, a koporsós temetkezéssel szemben nem szennyezi a talajt a balzsamozás során használt vegyi anyagokkal sem. A kegyeleti ipar által előállított temetkezési termék, vagyis sírkő, koporsó, urna és a többi megszokott kellék híján a hagyományos metódusokkal szemben az alternatíva ökológiai lábnyoma is elenyésző. 

Faforgácsra helyezett elhunytForrás: Olson Kundig

Kapcsolódó korábbi cikkeink: