Fantasztikus magyar siker: az ELTE kutatói nyerték a gépi tanulásos világversenyt

2019.11.22. · tudomány

Az ELTE fizikusai nyerték a Dream Challenges nemzetközi gépi tanulási versenyt.

A résztvevőknek vérmintából származó génexpressziós adatok alapján kellett minél pontosabban meghatározni, hogy a páciens a terhesség hányadik hetében jár éppen.

Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének két munkatársa, Csabai István professzor és doktorandusza, Pataki Bálint Ármin első helyezést ért el a Michigani Egyetem és a pekingi Csinghua Egyetem csapatai előtt a november elején New Yorkban megtartott konferencián.

A verseny szervezői és középen Pataki Bálint Ármin
photo_camera A verseny szervezői és középen Pataki Bálint Ármin Fotó: ELTE

Csaknem 500 résztvevő regisztrált a világ minden tájáról a Dream Challenges szervezésében megrendezett versenyre. A szervezők 149 terhes nőtől összesen 735 mintát bocsátottak a versenyzők rendelkezésére. A minták egy részéhez megadták a terhességi időt és a génexpressziós adatokat is, amelyen a versenyzők betaníthatták a modelljeiket.

Az adatok egy másik részéhez viszont csak a génexpressziós adatokat publikálták, amelyek alapján a versenyzőknek kellett megbecsülni a terhességi időt. Ezen becsléseket összehasonlították a más módszerekkel meghatározott terhességi időkkel, így a versenyzők teljesítménye összemérhetővé vált.

A terhesgondozás során alapvető szükséglet a terhességi idő meghatározása. A terhességi idő pontatlan meghatározása szükségtelen beavatkozásokkal járhat. Jelenleg a terhességi idő meghatározása az utolsó menstruációs cikluson és/vagy ultrahangos vizsgálatokon alapszik. Génexpresszió általi pontos terhességi idő megállapítása ultrahangos vizsgálatokkal kombinálva segíthet minél korábban azonosítani a komplikált terhességeket, melyekre így nagyobb figyelem juthat. Jelenleg is zajlik a verseny egy további fordulója, ami ezt a kérdéskört célozza meg.

(Via ELTE)