A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának több alkalmazottja is megfertőződött a koronavírussal

Miután a Semmelweis Egyetem (SE) I. Sz. Gyermekklinikájának munkatársai közül többen is megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, a SE Neurológiai Klinikájának egyik neve elhallgatását kérő munkatársa arról tájékoztatta a Qubitet, hogy a klinika több alkalmazottja is megbetegedett. Mint elmondta, az első magyarországi fertőzöttek egyikének a tanára is a klinikán dolgozik, őt tudomása szerint mára a Szent László Kórházban kezelik. Az alkalmazott szerint két osztályt be is kellett zárni a klinikán, viszont a még bejáró dolgozókat csak március 25-én kezdték el módszeresen tesztelni. Azt nem lehet tudni, hányan fertőződhettek meg klinikán kezelt betegek és az ambulancián március eleje óta megfordult járóbetegek közül.

A Neurológiai Klinika vezetője, Bereczki Dániel neurológusprofesszor mellett kérdéseinkkel megkerestük a Miniszterelnöki Hivatalt, valamint a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott Operatív Törzs információs vonalát is.

Beck András, a Semmelweis Egyetem sajtóreferensének április 1-én kelt válasza:

„Az egészségügyi dolgozókra munkájukból adódóan kiemelt kockázatot jelent a koronavírus, háromszoros valószínűsége van annak, hogy elkapják a fertőzést. Ezért a Semmelweis Egyetem a szakdolgozók és orvosok védelme, a járvány megfékezése és a biztonságos betegellátás érdekében már március 11-től minden szükséges esetben saját hatáskörben biztosítja a folyamatos szűrést a munkavállalók és hallgatók számára, továbbá biztosított a panaszmentes kollégák szűrése is.

Az egyetem Neurológiai Klinikáján március 14-én annak ellenére azonosítottak egy fertőzött kollégát, hogy a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerész hallgatókat, akikről március elején bizonyosodott be, hogy megfertőződtek koronavírussal.

Az egyetem rektorának utasítására a klinika valamennyi munkatársánál elvégezték a vizsgálatot, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani néhány fertőzöttet. Az intézkedéseknek köszönhetően az egyetem dolgozói között csak sporadikusan jelent meg a betegség, március 26. óta nem tudunk újabb megbetegedésről. A Semmelweis Egyetemen továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás, rendelkezésre áll a megfelelő humánerőforrás.”

Update:

Cikkünk megjelenése után a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága április 2-án az alábbi közleményt adta ki:

„A Semmelweis Egyetem cáfolja a qubit.hu 2020. április 2-ai cikkének több állítását is, amelyeket névtelen forrásra hivatkozva közölt az újságíró. A portál cikkében szereplő információkkal ellentétben nem igaz, hogy csak március 25-én kezdték tesztelni a Neurológiai Klinika munkatársait. Valótlan a cikk azon állítása is, miszerint két osztályt be kellett zárni a Klinikán. Ahogy a lapnak 2020. április 1-jén 10.55-kor küldött hivatalos válaszunkban is szerepel: a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerészhallgatókat, akiknek március elején elsők között lett pozitív a koronavírus tesztje.Az egyetem rektorának utasítására több lépcsőben a klinika valamennyi munkatársánál elvégezték a vizsgálatot, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani néhány fertőzöttet, március 26. óta nem tudunk újabb megbetegedésről.A Semmelweis Egyetem minden helyzetben törekszik a hiteles és gyors tájékoztatásra, ahogy azt jelen esetben is megtettük. A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen etikátlannak és szakmailag nem megengedhetőnek tartjuk a pánikkeltő és ellenőrizetlen információk megjelentetését."

Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság

Semmelweis Egyetem

A Qubit szerkesztősége határozottan visszautasítja az egyetem utalását az etikátlanságra, a szakmaiatlanságra és a pánikkeltésre, ami ellen lapunk eddig is és ezután is minden lehetséges eszközzel küzd. A rendelkezésünkre álló, ellenőrzött forrásból származó információkat azután közöltük, hogy az egyetem válasza, amelyet teljes terjedelmében közöltünk, és amely érdemben nem cáfolta értesüléseinket, megérkezett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás