4,5 millió olasz indult újra munkába

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Olaszország csaknem 29 ezer embert veszített a koronavírus miatt, ennél több áldozata csak a jóval népesebb Egyesült Államokban lett a COVID-19-nek. Az országban eddig csaknem 212 ezer ember fertőződött meg a hivatalos adatok szerint, a napi új esetek száma csökkenőben van, de még mindig ezer fölötti.

A március 9-én elrendelt szigorú korlátozásokat hétfőtől részlegesen feloldották az országban, így az építőipari cégeknél, a nagykereskedelemben és egyes gyárakban ismét megindulhatott a munka. Kinyithatnak az éttermek, bár egyelőre csak elviteles rendszerben, a parkokat a társas távolságtartás szabályait betartva lehet újra használni, és az emberek kiléphetnek az utcára, amennyiben 200 méternél messzebb nem mennek az otthonuktól.

A nápolyi központi állomáson utazók töltik ki az utazásuk céljáról szóló okiratokat.Fotó: Fabio Burrelli/NurPhoto via AFP

Az NPR római tudósítója szerint a hangulat lelkesen várakozó, az emberek ugyanakkor tartanak is az ismeretlenről. A korlátozások enyhítése jóval nagyobb felelősséget ró az egyes emberre, akiknek most személyesen kell mérlegelniük anyagi érdekeiket, az egészségügyi kockázatot és a pszichikai állapotukat is figyelembe véve.

Újra szabad focizni a milánói Indro Montanelli parkban.Fotó: Tatyana Volobueva/Sputnik via AFP

A hatóságok továbbra is betartatják a társas távolságtartás szabályait a közterületeken, és a lakásukat elhagyóktól továbbra is kérhetik a karantén elhagyásának indokát tartalmazó iratot.

Hétfő egy torinói piaconFotó: Mauro Ujetto/NurPhoto via AFP

Giuseppe Conte miniszterelnök mindenkit arra szólított fel a Facebookon, hogy viselkedjen felelősen, mivel a könnyítések miatt a SARS-CoV-2-nek ismét több lehetősége lesz terjedni. Conte az előző héten arról beszélt, hogy az olaszok a saját régiójukon belül szabadon felkereshetik „congiunti”-jaikat, amely fogalomba barátok, rokonok is beletartozhatnak. 

Ötven nap karantén után újra családi séta a dél-olaszországi Molfetta kikötőjében.Fotó: Davide Pischettola/NurPhoto via AFP

„Az ország jövője soha ennyire nem volt a mi kezünkben. Még a mostaninál is több együttműködésre, szabálykövetésre és józan paraszti észre lesz szükségünk” – üzente Conte.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: