Pálinkás József: Az emberekbe kell befektetni, nem piramisokat építeni

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Qubit őszi, új sorozata a Kálmán László nyelvésszel elstartolt podcastunk, amelyben tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk, a megszokottnál is alaposabban, nyitottabban és persze sokkal személyesebben. Legújabb vendégünk, életében nem először, néhány hete erős reflektorfénybe került, erről az adás szervezésének kezdetekor még mit sem sejtettünk. Annál nagyobb hévvel kérdeztük!

A második epizódban Pálinkás József atomfizikus, egykori MTA-elnök és tudománypolitikus, wannabe miniszterelnök volt a vendégünk. Vajon mekkora veszélyben van a hazai tudományos autonómia? Mennyire erős a függőségi rendszer a magyar kutatásfinanszírozásban? Mibe szóljon bele az SZFE kancellárja, és mibe ne? Milyen képességei legyenek egy jó tudományos vezetőnek? Sikerült-e vonzóbbá tennie a kutatói pályát a Lendület programmal? Hiba volt-e anno a Filozófiai Intézet igazgatójának kinevezése? Ki mentette meg a Lukács Archívumot? Kell-e kényszer ahhoz, hogy a gyerek tanuljon, a felnőtt dolgozzon? Inkább társadalmi vagy inkább technológiai kihívás előtt állunk? Járványügyben a kormányra vagy a tudományra hallgassunk?

Beszélgetésünket nézd itt, vagy hallgasd alább: Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel! 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!