Angliában engedélyezik a vakcinák keverését

2021.01.04. · tudomány

Minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy ugyanazt a gyártmányú vakcinát kapják az emberek, de ha ez nem lehetséges, jobb, ha egy másikból kapnak másodszorra, mint ha egyáltalán nem kapnának – idézi a Reuters Mary Ramsay-t, az angol népegészségügyi szolgálat, a Public Health immunizálási programjának vezetőjét.

A Nagy-Britanniában december 31-től érvényes kormányzati oltási irányelv ugyan nem ajánlja, de lehetővé teszi, hogy az első és a második (emlékeztető) oltás más-más készítmény lehessen. Ez azt jelenti, hogy amennyiben nincs más mód, akkor az első dózis a Pfizer-BioNtech, a második pedig az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinája is lehet – vagy éppen fordítva.

A nemzetközi hírügynökség szerint a brit kormány irányelve ugyanakkor hangsúlyozottan nem javasolja a kétféle oltóanyag keverését a magas egészségügyi kockázatú oltandóknál.

A Reuters emlékeztet rá, hogy a pandémia kezdete óta 74 ezren hunytak el az Egyesült Királyságban a SARS-CoV-2 koronavírus kiváltotta COVID-19 betegségben, illetve szövődményeiben.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás