Magyar hardverrel és szoftverrel készíti a fotókat az évtized végén elstartoló európai üstökösvadász űrszonda

2021.04.20. · tudomány

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Csillagászati Intézete már az ötlet kidolgozásától kezdve közreműködik az európai űrügynökség, az ESA Comet Interceptor nevű űrszondaprogramjában – olvasható az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat keddi közleményében.

A 2029-ben startoló Comet Interceptor lesz az első olyan szonda, amelynél a start idején még nem tudni, melyik égitestet látogatja majd meg. A cél ugyanis egy olyan üstökös vizsgálata, amely 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta első alkalommal érkezik a Naprendszer belső vidékeire. Az ilyen objektumokat csak napközelségük előtt 1–2 évvel lehet felfedezni.

A Comet Interceptor ezért a start után az egyik úgynevezett Lagrange-pontban várakozni kezd az űrben, a megfelelő égitest felfedezésére készen. A találkozásra a jelenleg tervezett legnagyobb égboltfelmérési program Chilében felépítendő nagy szinoptikus felmérő távcső (Large Synoptic Survey Telescope, LSST) becslései alapján kerül majd sor.

Mivel az égitest mérete, fényvisszaverő képessége és a találkozó pályaelemei nem ismertek előre, a célpontot megörökítő kamerának sokféle képrögzítési viszonyhoz kell alkalmazkodnia. Ennek kidolgozását és megvalósítását magyarországi cégek végzik a CSFK tudományos tanácsadása mellett, svéd kameratervezők közreműködésével.

A Comet Interceptor fantáziarajza
photo_camera A Comet Interceptor fantáziarajza Fotó: ESA

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás