Ez most az öt legjellemzőbb COVID-tünet a beoltottaknál – más, mint az oltatlanoknál

2021.07.29. · koronavírus

Több millióan töltötték le a brit ZOE appot, amely a koronavírus-világjárvány alakulásáról gyűjt adatokat. Ez a legnagyobb közösségi felmérés a beoltottság alakulásáról, a COVID-19 lefolyásáról, a járvány fejleményeiről.

Az adatokat elemző kutatók azt is nyomon követik, mik a fertőzés legfőbb tünetei. Ezek idővel változnak, hiszen a SARS-CoV-2 folyamatosan evolválódik, és a mutációk miatt a vírus új és új változatai alakulnak ki, és terjednek vagy tűnnek el attól függően, hogy mennyire életképesek.

A legfrissebb, júniusi összesítés szerint az Egyesült Királyságban jelenleg mások a COVID-19 legjellemzőbb tünetei, mint a járvány első időszakában. Háttérbe szorult például a szaglás- és ízlelésvesztés, és gyakoribbá vált az orrfolyás.

Ez a pillanatkép abból az időszakból származik, amikor a fertőzésszámok ismét nagyon emelkedni kezdtek az Egyesült Királyságban annak ellenére, hogy a lakosság jelentős részét már immunizálták a koronavírus ellen. Igaz, a halálozás nem nőtt meg olyan nagy mértékben, mint a korábbi hullámoknál. Az esetszámok egy bő hete meggyőzően csökkennek az országban, igaz, ezt a trendet még nem befolyásolja a brit korlátozások július 19-i feloldása, úgyhogy nem tudni, mi következik ezután.

Bár júniusban már a delta variáns volt az uralkodó az Egyesült Királyságban, az adatokat feldolgozó kutatók hangsúlyozzák, hogy az elemzés nem veszi figyelembe, melyik variánsról van szó, sem a beküldők demográfiai adatait.

Más a beoltottaknál és a beoltatlanoknál

A felmérésből kiderült, hogy az elsődleges COVID-tünetek egy kissé máskép alakulnak, ha valakit beoltottak a koronavírus egy, illetve két vakcinájával, és akkor, ha nem kapott/kért oltást. A láz például már csak a beoltatlanoknál jelenik meg a legfőbb tünetek között, a két oltásadaggal beoltottaknál pedig már a tartós köhögés is elmarad. Meglepő viszont, hogy a szaglásvesztés csak a teljesen immunizáltak körében került be az öt elsődleges tünet közé a brit lakossági adatok szerint.

A ZOE kutatói szerint a szimptómák többféle okból is variálódhatnak, például azért is, mert akiket két adaggal beoltottak, azoknak eleve kevésbé súlyosak a tüneteik, vagy azért, mert mostanában több fiatal fertőződik meg, és ők a tapasztalatok szerint másféle és ugyancsak enyhébb tüneteket tapasztalnak.

Akiket már beoltottak, általánosságban kevesebb és rövid idő alatt lecsengő COVID-tüneteket jeleztek a mobilalkalmazásban, mint a többiek, ami arra utal, hogy kevésbé estek le a lábukról, és gyorsabban meggyógyultak.

A fő tünetek két oltás után

  • Fejfájás,
  • orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • torokfájás,
  • szaglásvesztés.

Az ő esetükben a légzési nehézségek a 29., a láz pedig a 12. helyre szorult vissza, de a tartós köhögés is csak a 8. leggyakoribb tünet volt körükben. Érdekes, hogy a teljesen beoltott, később pedig megfertőződött pácienseknél a tüsszentés gyakoribb tünet volt, mint a beoltatlan fertőzötteknél. Ez arra utal, hogy ha valakit beoltottak, és ok nélkül rájön a gyakori tüsszögés, valószínűleg érdemes koronavírustesztet csináltatnia, különösen ha sebezhetőbb emberekkel együtt él vagy dolgozik.

A fő tünetek egy oltás után

  • Fejfájás,
  • orrfolyás,
  • torokfájás,
  • tüsszentés,
  • tartós köhögés.

Már egy adag vakcina is elég ahhoz, hogy a korábbi fő indikátornál, a tartós köhögésnél jellemzőbb tünet legyen a tüsszögés és az orrfolyás, amit korábban nem társítottak a COVID-19-cel.

A fő tünetek oltás nélkül

  • Fejfájás,
  • torokfájás,
  • orrfolyás,
  • láz,
  • tartós köhögés.

Akit nem oltottak be, annál a tünetek jobban emlékeztetnek a régi sorrendre, bár még így is láthatók változások a járvány kezdeti időszakában jegyzett tünetekhez képest.

A szaglásvesztés ebben a csoportban a 9. helyre került, a légzési nehézségek pedig a 30.-ra. Ez egyrészt arra utal, hogy a vírusvariánsokkal együtt a tünetek is átalakulnak, másrészt pedig arra, hogy a beoltatlan fertőzöttek között több a fiatal, akiket kevésbé súlyos tünetekkel támad a koronavírus.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás