Angliában már szinte mindenki áteshetett a covidon, Magyarországon is hasonló lehet a helyzet

2022.05.13. · tudomány

Az elmúlt két évben az angol lakosság 77 százaléka eshetett át a covidon, derül ki a Cambridge-i Egyetem MRC biostatisztikai csoportjának április 29-én frissített modelljéből, míg a Financial Times saját, szintén nemrég közölt becslése szerint Angliában szinte mindenki találkozott már a vírussal. Bár a magyarországi átfertőződöttségre nincsenek ennyire naprakész számítások, egy idén januári kutatás arra utal, hogy a helyzet nálunk is hasonló lehet.

Az MRC biostatisztikusainak modellje szerint a világjárvány kezdetétől április 22-éig az angol lakosság fertőződöttségi aránya (attack rate) 77 százalék, azaz ennyi embert fertőzött meg legalább egyszer a koronavírus. Regionális bontásban jelentős különbségek vannak, a legnagyobb átfertőződöttség az északkeleti régióban lehet 87,2 százalékkal, a legkisebb pedig Délkelet-Angliában 72,2 százalékkal, míg Londonra a kettő közötti, 81,8 százalékos értéket becsülnek.

Az életkori eloszlást tekintve a modell alapján az 5–14 éves korosztályból kapták el legtöbben a covidot Angliában (közel 96 százalékuk), míg a legkevesebben a 65–74 évesek közül, nekik csupán az 56,6 százalékuk. Az MRC modell a járvány kezdetétől április végéig az újrafertőződésekkel együtt összesen 60,5 millió halmozott fertőzéssel számol Angliában és 10,7 millióval Londonban.

Ehhez képest a Financial Times május 4-i cikkében jelentősen magasabbra, 88–97 százalék közé becsülték azok arányát, akik Angliában már egyszer átestek a covidon. A vezető nemzetközi gazdasági lap az MRC Biostatisztikai csoport modelljét és a brit nemzeti statisztikai hivatal (ONS, Office of National Statistics) heti fertőzési számokra vonatkozó becsléseit vette alapul elemzéséhez, ugyanakkor a cikkből nem derül ki, milyen metodológiával végezték a kutatást. Az MRC modelljéről viszont tudjuk, hogy az a csoport tagjainak, Paul Birrell és kollégáinak 2020 augusztusában preprint tanulmányként közölt vírusterjedési alapmodelljén, illetve az angol közegészségügyi szolgálat (PHE, Public Health England) halálozási és antitestfelmérési adatain alapszik.

Mind az FT, mind az MRC biostatisztikai csoportjának grafikonjáról jól leolvasható, hogy a fertőzések közel fele az elmúlt néhány hónapban, az omikron és annak alvariánsainak decemberi megjelenése után történt. Az MRC modellje alapján a 60,5 millió Angliai fertőzésből 27,4 millió azelőtt zajlott le, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly november 26-án aggodalomra okot adó variánsnak nyilvánította volna az omikront, 33,1 millió pedig utána.

link Forrás

Ez jól illusztrálja, milyen radikálisan átalakította a helyzetet az omikron megjelenése. Az omikron ugyanis, ahogy arról korábban többször írtunk, a korábbi variánsoknál (pl. alfa, delta) jobban kikerüli az oltások által nyújtott védettséget. Emellett az omikronos fertőzések valószínűleg rövidebb lappangási idővel járnak, így még jobban elősegítik a vírus lakosságon belüli terjedését. Az MRC kutatói szerint a magas omikronos átfertőzöttség, amelynek becsléseik szerint 30 százaléka újrafertőződés, azt eredményezi, hogy jelenleg a járványhullám leszálló ágban van, és a reprodukciós szám mindössze 0,6 körül jár Angliában.

Jelentős különbségek a becslések között

Más európai országokra, köztük a magyarországi covidos átfertőzöttségre vonatkozó becslés legutóbb januárban jelent meg a Eurosurveillance epidemiológiai folyóiratban, egy olyan tanulmányban, amely országonkénti lebontásban becsüli meg a fennmaradó covidos halálozásokat és kórházi kezeléseke. Adam Kucharski, a London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) modellező biológusa és kollégái arra jutottak, hogy tavaly november végéig Angliában 15,1 millióan (az 56 milliós lakosság 27 százaléka), míg Magyarországon a lakosság 72 százaléka esett át a covidon. Emellett úgy becsülték, hogy nagyjából 10 millió olyan ember volt tavaly novemberben Angliában, aki sem oltást nem kapott, sem a fertőzésen nem esett még át, míg Magyarországra ugyanezt mindössze 400 ezer főben állapították meg.

Ha összehasonlítjuk az MRC és Kucharskiék Angliára vonatkozó átfertőződöttségi becsléseit, jelentős különbséget találunk. Az MRC tavaly december 3-ig gyűjtött adatokon alapuló számítása alapján az angol lakosság 41 százaléka eshetett át a covidon, míg Kucharskiék szerint tavaly november 25-ig csak a 27 százalékuk, ami majdnem tízmilliós különbséget jelent. Ez azt mutatja, hogy arra az egyszerűnek ható kérdésre, hogy mennyien estek át valójában a covidon egy adott országban, akkor sem könnyű válaszolni, ha a világ vezető biostatisztikusai próbálkoznak meg vele.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás