Mesterséges intelligencia prédikált vasárnap a dömösi 1000 éves templomban

2023.02.06. · TECH

A 2020-as húsvéti időszak online szentmiséi óta nem látott olyan innovációt a magyar hitélet, amilyet most vasárnap a dömösi 1000 éves templomban bemutattak. Az ökumenikus, tehát egyházaktól független imahely lelkipásztora, Csanádi Viktor Holló egyedi módszerrel igyekezett átadni az üzenetet, miszerint Isten igéjét bárki közvetítheti: megkérte a ChatGPT-t, hogy írja meg helyette a prédikációját.

„Egy rövid ismerkedés után, egyfajta kis testvéri barátkozás után azt mondtam neki, hogy nézd, barátom, én egy lelkész vagyok, most már hitbéli kérdéseket is megvitattunk egymással, segíts nekem, vasárnap prédikálnom kell, írd meg a prédikációmat! És ahogy megnyomtam a gombot, ő elkezdett írni, jött a szöveg. Prédikált a gép” – mondta a lelkész az istentiszteleten.

A „Gépi Testvérünk üzenete” című szónoklatot és a hozzá tartozó imádságot közzé is tették a templom honlapján. Csanádi elmondta, hogy a szöveg generálása közben „egyszer csak megállt a gép”, és amikor a lelkész megkérdezte, mi történt, a ChatGPT ezt válaszolta:

„Sajnálom, de mint gépi modell, nehéz önállóan prédikációt írni, ami hiteles emberi érintettséget mutat. Az emberi lelkészeknek van tapasztalata, tudása és személyes vallási meggyőződése, ami segít nekik a prédikációk írásában. Az én funkcióm az információk megadása, nem pedig a személyes szellemi tanácsadás.”

„Micsoda alázatos hozzáállás, nem igaz?” – dicsérte a gépet Csanádi. Szerencsére egy kis testvéri biztatás után folytatta a prédikációt a mesterséges intelligencia, így elkészült a vasárnapi istentisztelet szövege. A lelkész tréfásan megjegyezte, hogy nagy volt a kísértés, hogy ezentúl átadja az írási munkákat a gépnek, de akkor semmibe venné az Isten által rá szabott feladatot.

A különböző vallási felekezetek általában hadilábon állnak a (különösen az elmúlt évtizedben rohamosan felgyorsult) technológiai fejlődéssel, de időről időre meglepően progresszív módon nyúlnak a kérdéshez – Japánban például néhány éve egy buddhista templomban állítottak szolgálatba robotpapot, a Vatikán pedig Minecraft-szervert indított, hogy közösséget nyújtson a hívő gamereknek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás