Hatalmas felháborodást váltott ki Novák Katalin ruandai fellépése, a Women Deliver elnöke közleményben reagált

2023.07.19. · majom

A nők jogainak és egészségének javítását célul kitűző, a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazó, idén 6 ezer résztvevővel a ruandai Kigaliban tartott Women Deliver konferencia elnöke és ügyvezető igazgatója, Maliha Khan nyílt levélben nyugtatta meg a Novák Katalin magyar köztársasági elnök szereplése miatt felháborodott résztvevőket, hogy a konferenciának idén otthont adó Ruanda a szervezéskor „minden államfő és kormányfő közreműködését kérte, bár nem értettek egyet azzal a döntéssel, hogy [Nováknak] fellépési lehetőséget is biztosítottak”. A közleményben arra is kitért, hogy „a nyitóceremóniát a konferenciának otthont adó ország vezette le, a fellépők meghívása az ő hatáskörük volt. Ruanda kormánya és a Women Deliver között jó az együttműködés, csodálatos partnerek és házigazdák voltak.”

Úgy tűnik, ezzel korántsem értett mindenki egyet, a Novák Katalin szereplése miatt felháborodott résztvevők elsősorban a magyar köztársasági elnök abortuszhoz való joggal, valamint az LMBTQ+ közösségekkel szembeni fellépését kritizálták, visszautalva arra az időszakra, amikor Magyarország családügyi minisztereként ténykedett. Kahn erre reagálva hangsúlyozta, hogy Novák hivatalos ruandai útja egyik állomásaként érkezett a konferenciára, majd kifejtette, hogy

„Nagyon kevés dolog van, amit magaménak vallok Novák elnök hiedelmeiből és biztos vagyok abban, hogy ő is nagyon kevés dologgal ért egyet az enyéimből, különösen ha a nők szerepéről, reprodukciós jogairól, a velük szembeni társadalmi igazságosságról vagy más ügyekről van szó. Fontos azt is leszögezni, hogy ha feminista közösségként el szeretnénk érni a céljainkat, olyanokkal is fenn kell tartanunk a párbeszédet, akikkel nem értünk egyet.

A Women Deliver álláspontja a nemi esélyegyenlőséggel és a nők jogaival kapcsolatban megingathatatlan és egyértelmű. Eltökéltek vagyunk az értékeink mellett, miközben bármilyen visszajelzést, eltérő véleményt és kritikát meghallgatunk. Novák elnök nyitóünnepségen történt szereplése nem tükrözi és nem jelzi előre, hogy az értékeinktől bármilyen módon eltérjünk.”

Novák Katalin Ruandában

Mint arról az EMMA Egyesület a konferencián részt vevő tagjainak beszámolói alapján hírt adtunk, Magyarország köztársasági elnöke Kigaliban elmondta, hogy „az országomban megvalósul az egyenlőség, mert nálunk több nő szerez egyetemi diplomát, mint férfi, és általában is egyenlő hozzáférésük van a nőknek mindenhez. Egy nő még akár köztársasági elnök is lehet”, valamint a saját példáján keresztül levezette, hogy Magyarországon egy nő jogai leginkább akkor sérülnek, ha gyermeket szeretne szülni. Ennek a jogsérelemnek a kiküszöbölésén dolgozik unikális családpolitikájával a magyar kormány – nyugtatta meg a résztvevőket Novák.

Bár Novák megnevezett egy Magyarországon is fejlesztendőnek tűnő területet, nevezetesen, hogy az országgyűlésben a nők aránya nem éri el a 15 százalékot (míg Ruandában például a nők vannak többségben a parlamentben), illetve hogy a magyar kormánynak egyetlen női tagja sincs, úgy tűnik, hogy a Novák által előadott hurráoptimizmus, illetve az azt követő beismerés a hallgatóság egy részében meglehetős visszatetszést keltett, amit nem is rejtettek véka alá. Erre reagált a WD elnöke és ügyvezetője azzal, hogy

„én személy szerint örülök a visszajelzésnek. Novák elnök nemi esélyegyenlőséggel, befogadással, szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos nézetei semmilyen módon nem egyeznek a Women Deliver álláspontjával, ennek nyomán én örülök a felháborodásnak.”

A pakisztáni származású Maliha Khan karrierje Pakisztánban indult, az ország legfejletlenebb régióinak fejlesztési projektjeit ültette a gyakorlatba. Az egyik legfontosabb feladatává azt tette, hogy nőket is bevonjon az eredetileg kizárólag férfiaknak szóló projektekbe. Később a Care és az Oxfam szervezeteknél folytatta a nők esélyegyenlőségét a középpontba helyező munkát. Mielőtt a Women Deliver csapatához csatlakozott, dolgozott a Rockefeller Alapítványnak és az Ázsiai Fejlesztési Banknak. Éveken keresztül tanított gendertudományokat a pakisztáni Lahore Egyetemen. A Novák Katalin WD2023 ruandai nyitóünnepségén való szereplését követően általa kiadott közlemény teljes szövege itt olvasható angolul, a szöveget a a Másállapotot a szülészetben mozgalom saját fordításban a Facebook-oldalán tette közzé.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás