A záptojás vegyi anyagát észlelték a Jupiter-szerű exobolygón

A HD 189733b néven, 2005-ben felfedezett bolygó már korábban is meglehetősen extrém helynek tűnt. Perzselően forró, a Jupiternél valamivel nagyobb gázóriás, amely feltűnő kobaltkék színű. Ehhez adódik most némi hidrogén-szulfid, a záptojás bűzét okozó kémiai vegyület, amelyet kutatók fedeztek föl a bolygó légkörében.

A HD 189733b-ről eddig is elég sokat tudtunk, de most a James Webb űrteleszkóp friss adatai, valamint az új kutatások még pontosabb képet adnak róla. Hidrogén-szulfidot éppenséggel első ízben mutattak ki úgynevezett exobolygó, vagyis extraszoláris, Naprendszeren kívüli bolygó esetében – írja beszámolójában a Reuters.

„Ez nem olyan bolygó, amelyet mi, emberek szívesen meglátogatnánk, de értékes célpont az ismereteink bővítése szempontjából" – kommentált Guangwei Fu, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem asztrofizikusa, a kutatásokról a Nature folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

„Forró Jupiter" típusú bolygóról van szó, ezek a Naprendszerünk legnagyobb bolygójához hasonlatos gázóriások, csak a „gazdatestükhöz” való közelségük miatt még forróbbak. Ez a bolygó százhetvenszer közelebb kering a gazda-csillagához, mint a Jupiter a Naphoz, kétnaponta teszi meg pályáját, szemben a Jupiter 12 éves Nap körüli keringésével. Pályája tizenháromszor van közelebb van a gazda-csillagához, mint a legbelső bolygónké, a Merkúré a Naphoz, így a csillag felé néző oldalán a hőmérséklet körülbelül 930 Celsius-fok. Guangwei Fu szerint ritkák az efféle „forró Jupiterek”, száz csillagrendszerből egynél kevesebb esetében léteznek ilyenek.

A HD 189733b egy grafikai illusztráción
photo_camera A HD 189733b egy grafikai illusztráción Forrás: Wikipedia

Ez a bolygó 64 fényévre található a Földtől, a Tejútrendszer galaxison belül a szomszédunknak tekinthető Vulpecula csillagképben. A csillag, amely körül kering, kisebb és hűvösebb, mint a Nap, és csak harmadakkora a fényereje. Ez a csillag egy kettős rendszer része, ami azt jelenti, hogy gravitációsan kötődik egy másik csillaghoz.

A 2022-ben üzembe helyezett Webb a korábbi űrteleszkópoknál szélesebb hullámhossz-tartományt figyel meg, ami lehetővé teszi az exobolygók légkörének alaposabb vizsgálatát. „A HD 189733b jobban hasonlít a Jupiterre, mint azt eddig gondoltuk" – mondta Luis Welbanks, az Arizonai Állami Egyetem asztrofizikusa és a tanulmány társszerzője. A Jupiter légkörében is található nyomokban hidrogén-szulfid. Ez a bolygó átmérőben és tömegben mintegy tíz százalékkal nagyobb a Jupiternél.

A kéntartalmú molekulán, a hidrogén-szulfidon kívül a Webb azt is megmutatta, hogy ennek a bolygónak a légkörében víz és szén-dioxid is van, ahogy ezt korábbi vizsgálatok már jelezték

„E három molekula segítségével meg tudjuk számolni, mennyi oxigén, szén és kén van a bolygóban, ami lehetőséget ad arra, hogy megértsük, hogyan alakulhatott ki, és hogy különbözik-e a Naprendszer bolygóitól. Egyben segít megérteni a saját Naprendszerünket is" – mondta Welbanks. A megfigyelések azt kizárták, hogy a bolygó légkörében metán van.

A HD 189733b-n nem keresünk életet, hiszen például túl forró, jobbár hidrogénből és héliumból áll, és egyáltalán nem olyan, mint a Föld, de a légkörének megismerése sokat elárul arról, miként működnek a fizika és a kémia törvényszerűségei különböző környezetekben, és így többet tudhatunk meg a bolygók kialakulásának folyamatáról.