Lassulnak az óceáni áramlatok, és ez nem jó hír

Egy, a napokban közzétett új tanulmány rávilágított az óceáni áramlatok változásának veszélyeire. Az új kutatás szerint az óceáni áramlatok gyengülése fokozhatja a légkörben felhalmozódó CO2 mennyiségét, ami a globális hőmérséklet emelkedésével felgyorsíthatja a bolygó pusztulását – írja a Nature Communications-ben megjelent tanulmányt szemlézve a BGR.

Az óceáni áramlás változásai pedig szintén összefüggnek az éghajlatváltozás előrehaladásával, tehát itt körkörös folyamatról van szó. Eddig azt gondoltuk, a lassulás azt jelentheti, hogy az óceán kevesebb szén-dioxidot von ki a légkörből, de kevesebb szén-dioxidot is hoz fel az óceán mélyéről. A tudósok tehát úgy vélték, hogy kiegyensúlyozó hatás állhat fenn. Meglehet azonban, hogy nem egészen erről van szó. Az új tanulmány szerint – amely az MIT kutatóihoz fűződik –, noha úgy tűnhet, hogy egyensúly keletkezik, az áramlás további lassulásával valójában több szén-dioxid szabadulhat fel a mély óceánok aljáról.

Az AMOC a futószalagszerű globális tengeráramlási rendszer részeként hőt szállít a trópusokról az Atlanti-óceán északi részére
photo_camera Az Atlanti-óceán Fotó: Henrik Egede-Lassen / Zoomedia


Ez pedig rossz hír számunkra, mivel a szén-dioxid üvegházhatású gáz, és ez azt jelenti, hogy a folyamat végső soron hozzájárul ahhoz, hogy még több hőt záródjon be a Föld légkörébe. Ennek következménye a globális hőmérséklet további emelkedése lesz - a jégtakaró további olvadása és a tengerszint emelkedése.

Az új tanulmány szerint az óceáni áramlás változásai valójában az óceánok mélyén tárolt szén nagyobb mértékű felszínre emelkedését okozhatják, a vas, a szén, a tápanyagok, a felszíni mikroorganizmusok és a „ligandumok" néven ismert molekulák egy csoportja közötti általános egyensúly miatt. Az óceáni áramlatok lassulása alapvető változásokat jelent mindezekre és az általuk az óceánba is kibocsátott szén-dioxid mennyiségére nézve.