Rejtélyes fekete lyukra bukkantak saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben

· 07.11. · tudomány

Köztes tömegű fekete lyukra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport a Tejútrendszerben. A fekete lyukak között is kifejezetten rejtélyesnek számító objektumok születését már évekkel ezelőtt észlelték földi gravitációshullám-detektorok, de most egyet a környezetében található csillagokra gyakorolt hatásán keresztül sikerült kimutatni – ráadásul saját galaxisunkban.

A köztes tömegű fekete lyukak (intermediate-mass black hole, IMBH), ahogy nevükből is következik, a nagy tömegű csillagok életciklusa végén létrejövő csillagtömegű és a galaxisok középpontjában elhelyezkedő szupermasszív fekete lyukak között helyezkednek el a méretskálán. Ezekhez képest eddig „nehezen megfoghatónak” bizonyultak, annak ellenére, hogy az elmúlt években egyre több megfigyelési bizonyíték jött össze az ilyen, 100 és 100 000 M(naptömeg) közötti objektumok létezésére, nyilatkozta a Qubitnek Abbas Askar, a varsói Nicolaus Copernicus Csillagászati Központ fekete lyukakkal foglalkozó kutatója.

Maximilian Häberle, a heidelbergi Max Planck Csillagászati Intézet doktorandusza és kollégái a szerdán a Nature folyóiratban közölt tanulmányuk szerint a titokzatos objektumra a galaxisunk legnagyobb tömegű gömbhalmazában, az Omega Centauriban találtak rá. Ehhez a veterán Hubble űrtávcső több mint 500 megfigyelését használták fel, amit a teleszkóp 20 év leforgása alatt gyűjtött össze. A Föld déli féltekéjéről a Kentaur csillagképben megpillantható, látványos csillaghalmaz egykor egy különálló törpegalaxis magja lehetett, amit a Tejútrendszer bekebelezett. A tőlünk 17 ezer fényévre elhelyezkedő Omega Centauri közel 10 millió csillagot tartalmaz, és már egy ideje gyanús, hogy egy fekete lyuk is lehet a közepén.

Az Omega Centauri gömbhalmaz és a köztes tömegű fekete lyuk feltételezett helyzete
photo_camera Az Omega Centauri gömbhalmaz és a köztes tömegű fekete lyuk feltételezett helyzete Fotó: ESA/Hubble & NASA, M. Häberle (MPIA), Qubit.hu

Az erre utaló korábbi kutatások viszont gyorsan megkérdőjeleződtek, és hiányzott belőlük egy kulcsfontosságú bizonyíték: olyan, nagyon gyorsan mozgó csillagok azonosítása, amik egy nagy tömegű fekete lyuk gravitációs hatása nélkül egyszerűen elhagynák a gömbhalmazt. A csillagászok most hét ilyen csillagot is találtak az Omega Centauri közepén, amiknek sebessége jóval nagyobb, mint a halmaz szökési sebessége. „Ez a tanulmány rendkívül fontos, mert erős bizonyítékot szolgáltat egy köztes tömegű fekete lyuk jelenlétére az Omega Centauriban, aminek tömege legalább 8200-szorosa a Napunkénak” – írta a kutatásban nem résztvevő Askar, aki ezt tartja az egyik legígéretesebb köztes tömegű fekete lyuk jelöltnek.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!