Visszaváltottuk az év első üres üvegeit, de akkora pofonba futottunk bele, hogy még Lisszabonban is hallani a hangját

· 01.02. · TECH

Az Országgyűlés még 2020-ban szavazta meg azt a törvényjavaslatot, aminek értelmében tavaly nyáron, egészen pontosan 2023. július 1-jén el kellett volna indulnia az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának Magyarországon. A szerény féléves késedelem után 2024. január 1-jén elvben el is indult a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszere (nemzetközi megnevezéssel a DRS, azaz Deposit Refund System). Ma január 2. van: négy tonikosüveggel és három sörösdobozzal a nyakunkba vettük Budapestet, hogy kiderítsük, működik-e az új rendszer, és ha igen, hogyan. Volt is nagy meglepetés, maradjanak velünk!

Összeszedtem pár – elvileg – visszaváltható italcsomagolást, ami az ünnepek után maradt itthon, hogy megpróbáljam visszaváltani őket az első szembejövő REponton.
photo_camera Összeszedtem pár – elvileg – visszaváltható italcsomagolást, ami az ünnepek után maradt itthon, hogy megpróbáljam visszaváltani őket az első szembejövő REpontokon. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Az ígéret

A Pasaréti téri Aldiban már hetek óta barátkozik a vásárlóközönség az automatával: igaz, használni ugyan még nem lehetett, de a látványt szokni igen. A bolt területéből nagyjából 2-3 négyzetmétert elfoglaló berendezés pont elég feltűnő ahhoz, hogy mindenki észrevegye – ezért is szembeötlő, hogy egyetlen másik üzletben sem találkoztam vele korábban Budapesten, ahol kerestem.

A REpontokon 2024. január 1-jétől kezdve lehet a megjelölt italcsomagolásokat visszaváltani.
photo_camera A REpontokon 2024. január 1-jétől kezdve lehet a megjelölt italcsomagolásokat visszaváltani. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Annak, hogy miért nem vettem észre máshol, január 2-án reggel meg is találtam az okát: a Máriaremete úti Lidlben például pont ez a feltűnő szín hiányzott az egyébként ma már működő automatáról.

A Máriaremete úti Lidlben még lemaradt a fóliázás, de az automata működik!
photo_camera A Máriaremete úti Lidlben még lemaradt a fóliázás, de az automata működik. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Az automata érintőképernyős, és állítólag egy mobilapplikációt is le lehet majd tölteni hozzá, de az app még nem érhető el. Pedig ígéretes: segítségével a termékdíjak árát átutaltahatjuk az előre megadott számlaszámra, vagy felajánlhatjuk egy jótékony szervezetnek – igaz ugyan, hogy egyelőre arról sincs információ, hogy mi választhatunk-e majd, hogy kinek szánjuk a visszaváltott üvegek árát. Az automatán megtalálhatók a legfontosabb információk, a bedobónyílás pedig pont olyan, mint amire emlékezhetünk a régi automatákból.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!