A demokrácia legnagyobb kihívója az idei választásokon: a mesterséges intelligencia

· 02.09. · TECH

A tavaly szeptemberi szlovákiai parlamenti választások előtt mindössze két nappal, a kampánycsend kellős közepén egy hangfelvétel kezdett terjedni a Facebookon. Michal Šimečka, a liberális Progresszív Szlovákia vezetője és Monika Tódová, a Denník N híroldal munkatársa látszólag azt beszélik meg rajta, hogyan lehetne szavazatokat venni a roma kisebbségtől. A szereplők azonnal jelezték, hogy a hangfelvétel nem valódi, és ahogy az a Lakmusz későbbi cikkéből is kiderült, mesterséges intelligenciával (AI) manipulálhatták a felvételt.

Tényellenőrzők tapasztalatai szerint a szlovák választási kampány során a közösségi médiában megjelenő, már AI-alapú dezinformáció ellen igazán fejlett eszközük nem volt, miközben a technológia ott tart, hogy komplett választásokat forgathat fel teljesen. A legnagyobb probléma pedig valójában nem is az, hogy deepfake kép-, videó- és hangfelvételekkel igyekeznek befolyásolni a választókat, hiszen az adatalapú, majd később algoritmusokkal tűzdelt technológia már legalább 15 éve aktívan alakítja a kampányokat, és a dezinformáció gyakorlatilag nap mint nap ömlik ránk az online térben. Sokkal inkább az, hogy a mesterséges intelligenciával generált tartalmak lehetősége egy újabb érv arra, hogy a valós tényeken alapuló hírforrásokat diszkreditálni lehessen. Hiszen egy politikus számára kényelmetlen videóra vagy hangfelvételre bármikor rá lehet mondani, hogy AI generálta, és ugyanígy egy algoritmus alkotta kép- vagy hanganyagról is lehet azt állítani, hogy igaz.

A mesterséges intelligencia fejlődésével valójában egyre nehezebben tudjuk megmondani, mi az, ami valós körülöttünk és mi az, ami nem – ennek tudatában vagyunk kénytelenek nekivágni a 2024-es választási évnek, amikor 64 országban plusz az Európai Unióban a világ népességének 49 százaléka járul az urnákhoz, beleértve az olyan nagy súlyú világpolitikai szereplőket is, mint az Egyesült Államok, ahol január 15-én hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási szezon.

photo_camera Grafika: Qubit

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!