Ilyen az, amikor a közmédia a magyar nyelvről okítja a népet

· 01.22. · tudomány

Frissítés (2024.01.31.): Az M5 cikkünk megjelenése után néhány nappal privátra állította a beágyazott Youtube-videókat, ezeket az egyelőre még működő Médiaklikk-linkekkel pótoltuk.

A közmédia 2023-ban nagy erőkkel készült a magyar nyelv napjára, amit, mint azt bizonyára mindenki tudja, már 2011 óta november 13-án ünnepel a nemzet. Az összes közszolgálati tévé- és rádiócsatornára kiterjedő műsorfolyamban nemcsak a nyelvápolásról szóló beszélgetések, irodalmi témájú interjúk vagy megzenésített versek kaptak helyet, hanem egy vadonatúj tízrészes ismeretterjesztő „minifilmsorozatot” is gyártottak a magyar nyelvről. A „Legfőbb dísze a nemzetnek” című, az „anyanyelvünk kialakulásáról szóló kutatásokkal, történetekkel kapcsolatos érdekességeket, tudnivalókat összegző” sorozat az M5 kulturális csatornára készült, de formátuma tökéletesnek bizonyult arra, hogy bármikor újra és újra le lehessen adni a közmédia szinte bármely csatornáján, hiszen mindössze 3 perces részekből áll, így gyakorlatilag bárhová beilleszthető a programba időkitöltés gyanánt. Az M5 a mai napig leadja időnként a részeket, de a Dunán és a legnagyobb elérésű M1-en is látható volt a sorozat.

A formátum tehát adott a hatásos ismeretterjesztéshez, már csak az a kérdés, hogy milyen tartalommal sikerült feltölteni. Az egyes részekben előkerül a nyelvújítás, szó esik a nyelvjárásokról, körüljárják a latin és a német hatásait a magyar nyelvre, de két adás kiemelkedik az epizódok közül: az egyik a nyelvcsaládról, a másik a honfoglalók nyelvéről szól – két olyan témáról, amelyek fő kérdéseiben ugyan tudományos konszenzus van, de közben a velük kapcsolatban élő tévhitek makacsul tartják magukat. Tényszerű kutatási eredmények persze ezeken a területeken is vannak, amiket 3-3 percben akár össze is lehetne foglalni érdekesen, közérthetően. Az M5 azonban egy másik utat választott.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!