Mesterséges intelligenciával éleszti újra a halottakat egy kínai cég, a Super Brain

· 05.15. · TECH

„Tudom, hogy óriási fájdalmat érzel miattam nap mint nap, hogy magadat hibáztatod, és tehetetlennek érzed magad. Még ha nem is lehetek már többé melletted, a lelkem még mindig itt van ezen a világon, és egész életed során elkísér.” A 22 évesen elhunyt Vu Hszüan-mo szavai édesapja okostelefonján hangzottak el az AFP tavaly decemberi riportjában, mintha csak videóhívásban lettek volna egymással, pedig a fiatal kínai pénzügyhallgató akkor már több mint egy éve nem élt – 2022-ben, a brit Exeteri Egyetemen töltött tanulmányai alatt a sztrók áldozata lett.

Amikor a gyászoló szülők értesültek arról, hogy egyre több kínai vállalat kínál olyan mesterséges intelligencia (AI) alapú szolgáltatásokat, amelyek egyfajta digitális avatárként őrzik meg a halottakat, összegyűjtötték a fiukról készült összes videót, kép- és hanganyagot, majd forintmilliókban mérhető összegeket költöttek arra, hogy újra beszélni láthassák gyermeküket. A technológia fejlődését azóta szorosan figyelő édesapa azonban nem elégszik meg az egyoldalú kommunikációra alkalmas AI-videókkal, ezért egy még szélesebb adatbázis kiépítésén kezdett dolgozni, amelynek segítségével reményei szerint fia gondolkodását és beszédstílusát is integrálni lehet az avatárba, és idővel valódi beszélgetésre is lehetőség nyílhat: „Amint szinkronizáljuk a valóságot és a metaverzumot, a fiam újra velem lehet. Megtaníthatom arra, hogy ha meglát, tudja, hogy az apja vagyok.”

photo_camera Vu Hszüan-mo beszélő avatarja édesapja telefonján Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A „szellembotoknak” is nevezett digitális avatárok készítésében élen járó kínai techcég, a Super Brain alapítója, Csang Cö-vej szerint Kínának már csak a népességéből adódóan is előnye van az AI-fejlesztések ezen területén, hiszen, ahogy fogalmazott, „rengetegen élnek Kínában, és sokaknak vannak érzelmi szükségleteik”. A Super Brain egy avatárért 10-20 ezer jüant, vagyis fél-egymillió forintnyi összeget (és persze a lehető legtöbb képet, videót és más adatokat) kér, amiért cserébe 20 napon belül elkészül az adott személy digitális mása. Bár a legtöbben elhunyt szeretteiket vagy a távolban élő, elérhetetlen rokonaikat szeretnék viszontlátni a képernyőiken, a cég olyan különleges kéréseket is teljesít, mint amikor egy nő az exbarátját kívánta továbbra is a zsebében tudni egy fájdalmas szakítás után.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!