A Google az éj leple alatt eltüntette keresőjéből a „Kép megtekintése” gombot

2018.02.16. · TECH

Eddig úgy volt, hogy ha az ember egy képre keresett a Google-ben, és rákattintott, a kép mellett megjelentek további lehetőségek is: köztük az „Oldal felkeresése”, ami elvisz arra az oldalra, ahol az illető kép megtalálható, illetve rögtön mellette a „Kép megtekintése” (View image), egy direkt link a képfájlra.

2018. február 16-ra virradóra ez utóbbi lehetőség megszűnt: a Google az éj leple alatt eltávolította keresőjéből a „Kép megtekintése” opciót:

A cég a Twitteren jelentete be a hírt:

link Forrás

A Google a Twitteren először közzétett hivatalos indoklás szerint azért távolította el a gombot, hogy „segítsen összekötni a felhasználókat a hasznos weboldalakkal”. A valódi cél azonban természetesen a képlopás megnehezítése: a keresőből túl egyszerű volt lementeni a képeket, és a gyakorlat ellen rengeteg copyright-tulajdonos tiltakozott.

A világ egyik legnagyobb képügynöksége, a Getty Images két évvel ezelőtt tett panaszt a Google-re az Európai Bizottságnál, mondván: a cég „versenyellenes gyakorlata” (többek között az, hogy egy kattintásra megjeleníti a képeket eredeti helyükön) korlátozza a cégek igazságos piachoz fűződő jogát. A Google erre a panaszra reagált a mostani lépéssel, ugyanakkor bejelentette: olyan több éves globális licenc-együttműködést kötött a bizottságnál ágáló Gettyvel, amelynek alapján használhatja az ügynökség képeit.

Az EU-hoz benyújtott panaszt a Getty időközben visszavonta.

Mint emlékezetes, az Európai Unió tavaly rekordösszegű, 2,42 milliárd eurós büntetéssel sújtotta a Google-t amiatt, hogy a cég a keresőjében saját vásárlási szolgáltatásait részesítette előnyben a versenytársaiéval szemben.