Néptánccal az időskori demencia ellen

· 02.20. · tudomány

„Hetente 3 órányi jelenlétet várunk el, ez a minimum” – mondja Vidnyánszky Zoltán, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjának (HUN-REN TTK AKK) vezetője arról, hogy mennyi időt kellene áldoznia egy nyugdíjaskorúnak arra, hogy részt vegyen egy, a demencia és az időskori kognitív hanyatlás megelőzését célzó programban.

Vidnyánszky és az AKK kutatócsoportja a nemzetközi WW-FINGERS (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) program mintájára épített fel egy olyan intervenciós folyamatot, amely a demencia tüneteinek megelőzésére, fékezésére vagy akár visszaszorítására szolgál. A hamarosan induló kutatás lényege, hogy megvizsgálják, miképp hat az összeállított program hosszabb távon (8-12 hónap alatt) a vizsgálatban részt vevők kognitív és mentális állapotára – a fizikai javulás ugyanis gyakorlatilag borítékolható a szakértő szerint.

Vidnyánszky Zoltán, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjának (HUN-REN TTK AKK) vezetője.
photo_camera Vidnyánszky Zoltán, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjának vezetője Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

A négy pillérre épített, úgynevezett multimodális, vagyis egyszerre több rendszerre ható program tartalmaz fizikai és szellemi feladatokat, preventív diétára vonatkozó javaslatokat, de a társas kapcsolatok fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. Mindez nem csak papíron segít az időseknek az egészségesebbé válásban, ugyanis a WW-FINGERS első publikált eredményei szerint a követéses vizsgálatok azt mutatják, hogy a résztvevőknek mind a szellemi frissességük, mind a fizikai állapotuk javult.

Magyarországon ráadásul rendelkezünk egy olyan közös hagyománnyal, ami Vidnyánszky szerint egyszerűen tökéletes arra, hogy felhasználják a programban – ez pedig nem más, mint a magyar néptánc.

Minden tánclépés egy varázslat

Vidnyánszky szerint egyszerű összefoglalni azt, hogy miért a néptánc a legalkalmasabb arra, hogy rendszeres foglalkozások keretében támogassa az intervenciós programot: a tánclépések, az ének és a közösségi élmény mind hozzátesz ehhez. A tánc emellett kihívást is jelent, hiszen a lépéseket és a lépések sorrendjét meg kell tanulni, miközben a zenére is figyelni kell, esetleg énekkel is ki lehet egészíteni a foglalkozást. Ezek mind más és más területeket stimulálnak az agyban, ráadásul fizikai aktivitást is jelentenek, ami ugyancsak hozzájárul az időskori egészségmegőrzéshez.

„Senkit nem terhelünk túl, mindenkinél figyelünk arra, hogy ne legyen túl fáradt, de azért eleget mozogjon a programok során” – mondja Vidnyánszky. A táncházak és táncórák kidolgozásában a Magyar Állami Népi Együttes tánckari asszisztense, ifj. Zsuráfszky Zoltán támogatta a kutatókat, és az ő szakmai segítségével már el is végeztek egy kísérletet, ami 3 hónapig tartott, nyolc fő részvételével. És hogy milyen eredményre jutottak?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!