A gyerekek, a szülők, de még az autósok is jobban járnak, ha bringás menet indul reggel az iskolába

Furcsa jelenségnek lehettek tanúi Budakeszi Nagyszénászug városrészének lakói hétfőn reggel. Hét óra tíz perckor lelkes, apró bringások sorakoztak fel a Sugár söröző előtt, és indultak el közösen az iskolába. A menet elejét és végét narancssárga mellényes polgárőrök biztosították, a közepén tekertek szüleikkel a gyerekek. Volt, aki a hátsó ülésen mosolyogva biztatta a menetet, és a nehezebb részeken megtolta apukája hátát, és volt, aki csalódottan nézte nagytestvérét, akit már egyedül is engedtek tekerni. Az útvonalon több ponton is újabb és újabb csapatok csatlakoztak be hozzájuk, hogy a végére egy terebélyes, kanyargó, színes sisakoktól tarkálló konvoj közelítse meg a Budakeszi Széchenyi István Általános Iskolát.

Bár évekkel ezelőtt még egyáltalán nem lett volna hír, hogy gyerekek bringával mennek iskolába, mára Budapesten, az agglomeráció településein és a nagyobb városokban – Magyarországon és külföldön is – olyan mértékű az autóforgalom, hogy szinte elképzelhetetlen lenne egyedül elengedni suliba a kicsiket. Ezt igyekszik megváltoztatni a néhány éve indult nemzetközi mozgalom, a Bicibusz, amelyre egyre többen szállnak fel Magyarországon is. Budakeszin május 27-én második alkalommal szervezték meg, de a tervek szerint a jövőben igyekeznek fokozatosan úgy sűríteni az alkalmakat, hogy egy idő után már teljesen hétköznapinak számítson, hogy a gyerekek péntekenként bringával járnak suliba.

link Forrás

Bogotától Barcelonán át Frankfurtig

„A Bicibusz egy összetett szó, biciklivel buszként haladunk konvojban és jutunk el A-ból B-be köztes megállókkal. Barcelonából indult, nagyjából a covid előtti években. Akkor öt család kezdte ezt el, és eléggé rövid úton eljutottak oda, hogy több százan tekernek már heti szinten iskolába” – mondta a Qubitnek Gyabronka Péter, a Budakeszi Bicibusz egyik szervezője.

De miért is jó a gyerekeknek, pláne az autósoknak, ha biciklis menet indul reggelente az iskolába? Hogyan lesz ez az egész biztonságos? És mi a kezdeményezés végső célja?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!