A Gorilla Glass miatt szárnyal az okostelefon-üvegek óriása

2017.11.20. · majom

A New York-i székhelyű Corning harminc százalékos növekedést ért el 2017 harmadik negyedévében, köszönhetően a cég optikai kábeleire és a Gorilla Glassre mutatkozó keresletnek. A cég eladásai 4 százalékkal nőttek az előző negyedévhez képest, az öt szegmens közül egyedül a kijelző-technológiákkal (vagyis leginkább tévéképernyőkkel) foglalkozó ágnak nem sikerült növelni az eladásait az elmúlt egy évben.

A legnagyobb, 26 százalékos növekedést a speciális anyagok területén érte el a Corning ebben az időszakban, 373 millió dollárral. Ez elsősorban a Gorilla Glass eredményességét mutatja, amely a mobileszközök (okostelefonok, tabletek) gyártóinak első számú választása, ha üvegről van szó. Ma a világon már több mint 5 milliárd készüléken megtalálható a Corning által kifejlesztett strapabíró üveg – a jelenleg az ötödik generációjánál tartó terméket összesen negyvennél is több gyártó nagyjából 2100 modelljébe építették bele.

photo_camera Fotó: Corning

A karcolásálló, szuperkemény üveg első változatát 2008-ban dobták a piacra, a továbbfejlesztett második generációra pedig 2012-ig kellett várni – ekkorra viszont már több mint egymilliárd mobileszköz készült a Corning üvegével. 2016-tól kezdve már okosórákon is használnak Gorilla Glass-üveget, de még a Ford is beszállt a buliba, amikor az év végén bejelentették, hogy a Ford GT sportautó első és hátsó szélvédőit is a kiemelten ellenálló Gorilla Glass-ből készítik majd.

Az optikai kommunikációs terület is jelentősen erősödött 2016 harmadik negyedévéhez képest, egy év alatt 15 százalékkal nőttek a részleg eladásai. A telekom-cégek hálózati infrastruktúra-fejlesztései miatt ekkora a kereslet a termékekre: a Corning nemrég átlépte az egymilliárd kilométeres határt az eladott optikai kábelek terén, ami a világon legyártott összes optikaikábel-mennyiség egyharmadát jelenti. A cég még áprilisban kötött egy nagyszabású üzletet a Verizonnal, amelynek értelmében a következő három évben 1,05 milliárd dollár értékben szállít a telekom-vállalatnak optikai kábeleket.

Követési, lájkolási, megosztási lehetőség: Qubit.hu a Facebookon