Politikai jellegű feladatot is választhattak idén a magyarból érettségizők

2018.05.07. · tudomány

Elkezdődtek hétfő reggel a középszintű magyarérettségi írásbeli vizsgái. Az első rész egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatból állt, amire összesen 90 percet kaptak a diákok.

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint idén összesen 110 700 tanuló érettségizik közép- és emelt szinten. Ebből 73 400-an végzős diákok, míg 37 300-an előrehozott, pótló, ismétlő vagy szintemelő vizsgát tesznek legalább egy tárgyból.

A feladat második részében 120-200 szóban kellett érvelniük a maturandusoknak: olyan „új igényekhez, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kellett kifejteniük a véleményüket, mint a Valentin-nap vagy a Halloween.

Akik viszont nem ezt választották, azoknak a hivatalos levél formai követelményeit figyelembe véve kellett levelet írniuk a helyi önkormányzati képviselőjüknek, amiben meg kell nevezniük fejlesztendő és hiányzó intézményeket, lepusztult épületeket – tudósít az Eduline.

A vizsga első részét képező szövegértési feladatban ezúttal egy barátságkutatásról szóló könyvismertető cikk volt az a 700-1000 szavas szöveg, amiről kérdéseket tettek fel az érettségizőknek.

A feladatlapokat másik cikkünkben közzé is tettük, itt pedig következzen egy oldal mutatóba:

Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanárok közül az egyik azt mondta, a szövegalkotási feladat nem okozhat nagy meglepetést, mert a Valentin-naphoz hasonló új ünnepeket jól ismerik a diákok, a hivatalos levél formai követelményeit pedig megtanulták. Egy másik tanár szerint a szövegértési feladatban ugyanakkor nehezebb olvasmányt kaptak az érettségizők, mint tavaly; akik lassabban olvasnak, kifuthatnak az időből.