Már a román a második legnépesebb kisebbség az Egyesült Királyságban, a magyar a 16.

2018.05.25. · gazdaság

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) felmérése szerint 2017-ben 411 ezerre emelkedett az Egyesült Királyságban élő román nemzetiségűek száma, ami 25 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest – ezzel nagyobb növekedést értek el bármely másik nemzetnél.

A románok ezzel átvették a második helyet az országban kisebbségben élő nemzetiségek rangsorában, lehagyva az íreket (350 ezer) és az indiaiakat (346 ezer), de még mindig messze sem megközelítve az első helyezett lengyeleket, akik körülbelül egymillióan élnek az Egyesült Királyságban – írja a Guardian.

2014 óta háromszor több a román

Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, de csak 2014-ben oldották fel a románok brit munkavállalási engedélyéhez kötött korlátozásokat, azóta pedig több mint háromszorosára nőtt a román bevándorlók száma az országban. Az ONS szerint 2013 decemberében még csak 135 ezer román élt az Egyesült Királyságban, amivel a 9. legnagyobb nem brit nemzetiség volt az országban, de azóta az említetteken kívül az amerikaiakat, a portugálokat, a franciákat, a litvánokat és pakisztániakat is lehagyták.

A brit európai miniszter, Geoff Hoon és a román külügyminiszter, Razvan Mihai Ungureanu találkozója 2007-ben
photo_camera A brit európai miniszter, Geoff Hoon és a román külügyminiszter, Razvan Mihai Ungureanu találkozója 2007-ben Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A brit kormány az EU-val kötött megállapodása szerint azok, akik 2020. december 31-ig legalább öt évig, megszakítás nélkül és törvényesen éltek az Egyesült Királyságban, letelepedési engedélyt kérhetnek. Akik a határidőig nem érik el az öt évet, azok a fennmaradó időre tartózkodási engedélyt kérhetnek, majd megkezdhetik a letelepedési procedúrát.

Az országban 2017-ben összesen 6,2 millió nem brit nemzetiségű ember élt, ami 4 százalékos emelkedést jelent a 2016-os adatokhoz képest – egy évvel korábban még 8 százalékos volt a növekedés. A bevándorlók 61 százaléka, vagyis mintegy 3,8 millió lakos EU-s állampolgár.

Magyarokból is több jutott 2017-ben a briteknek, mint egy évvel korábban, az akkori 94-ről ugyanis 98 ezerre emelkedett a kint élő magyarok száma. Ezzel a 17. helyett már a 16. legnépesebb kisebbség a magyar, a 101-ről 82 ezerre zsugorodó szlovák kisebbséget megelőzve.