Öt év börtönre ítélték a 23 éves hackert, aki orosz megbízásra 500 millió Yahoo-fiók feltörésében vett részt

2018.05.30. · TECH

A kazahsztáni születésű kanadai állampolgár, Karim Baratov 2017 novemberében vallotta bűnösnek magát egy San Francisco-i bíróságon, miután márciusban amerikai ügyészek kérelmére Kanadában letartóztatták, és lemondott a kiadatása elleni fellebbezés jogáról.

A 23 éves Baratov ügyvédjei 45 hónapos börtönbüntetést próbáltak elérni, az ügyészség pedig 94 hónapra lőtte be a büntetést, de a Reuters híre szerint most végül a kettő között döntött a bíróság: az ötéves letöltendő börtön mellett az áldozatok kárpótlására, valamint arra kötelezeték, hogy 2 250 000 dollár bírságot fizessen meg abból, ami a kárpótlások után még marad a vagyonából.

link Forrás

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma szerint Baratov az orosz belbiztonsági szolgálat, az FSZB két ügynökének megbízásából vett részt a 2014-es akcióban, több mint 500 millió Yahoo-fiók feltörésében. A két titkosügynök, Igor Szuscsin és Dmitrij Dokucsajev, valamint az FBI körözési listáján is szereplő litván hacker, Alekszej Belan egyaránt Oroszországban tartózkodik, ezért elfogásuk szinte esélytelen, Baratovot kanadai állampolgársága miatt volt könnyebb bíróság elé állítani.

A minisztérium indoklásában szerint „Baratov szerepe az összeesküvésben az volt, hogy az FSZB-nek dolgozó bűntársa számára érdekes egyének emailfiókjait feltörje, majd azok jelszavait továbbítsa Dokucsajevnek pénzért cserébe”. A férfi védőügyvédjei szerint fiókonként 100 dollárt fizettek az oroszok. Baratov további 11 ezer fiók feltörését ismerte be 2010 és 2017 között.

Az észak-kaliforniai ügyészség közleményben hívta fel a figyelmet a megbízásból elkövetett hekkelés súlyosságára, miután jelezték, hogy a célzott Yahoo-fiókok között olyan, az orosz titkosszolgálat számára fontos személyek fiókjai is voltak, mint a kereskedelmi iparágak jelentős vezéralakjai vagy magas beosztású kormányzati tisztviselők.