Ne etesd a vízimadarakat, ha jót akarsz nekik

2018.06.27. · tudomány

A vízimadarak etetése nemhogy nem hasznos, de kifejezetten veszélyes a szárnyasokra – figyelmeztetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Bár sokan tisztában vannak ezzel, még mindig rengetegen hordják le a száraz kenyeret a vízpartokra, úgy tűnik tehát, hogy nem vésődött be eléggé az üzenet.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési stratégiája teljesen eltér az etetőket látogató énekesmadarakétól. A vízbe dobált kiflicsücsöktől, kenyérhéjtól, pattogatott kukoricától és egyéb ételmaradéktól az állatok könnyen megbetegedhetnek, és akár agresszívvá is válhatnak. Ugyanez vonatkozik a vízpartoknál taktikusan elhelyezett zoocsemege-automatákra is – mondta a Qubit kérdésére Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője. Ilyenkor annyival rosszabb a helyzet, hogy még fizetünk is azért, hogy kárt okozzunk a madaraknak.

Az etetés, ha még oly jó szándékú is, az alábbi veszélyeket rejti:

  • a hónapokig vagy akár évekig tartó egyoldalú diéta miatt a madarak az úgynevezett angyalszárny-betegség miatt röpképtelenekké válnak;
  • a vízbe hajigált ételmaradékok rontják a víz minőségét, súlyos esetben növelik az elmocsarasodás veszélyét;
  • a mesterségesen fenntartott táplálékbőség a költöző madaraknál kikapcsolhatja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést;
  • növeli a vízi lakóhelyek zsúfoltságát, ami a madarak között agresszióhoz, utóbbi pedig sérülésekhez vezethet;
  • olyan területekre is tömegekben vonzza a vízimadarakat, ahol azok nem képesek önfenntartó életvitelre;
  • az emberek miatt elkényelmesedett madarak viselkedése utóbb az emberek körében is viszolygást válthat ki.
photo_camera Grafika: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A jó szándékkal kikövezett ösvény sok esetben ha nem is a pokolba, de öngerjesztő folyamathoz vezet. A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az emberek pedig, látva a „sok szegény, éhes” madarat, folytatják az etetést. Holott valójában jobb esetben elkényelmesedett, rosszabb esetben pedig már beteg, röpképtelen madarakról van szó.

photo_camera Grafika: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fagyok beköszöntével a helyzet tovább romlik, az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt ugyanis további madark érkeznek, akik a vonulásukat, kóborlásukat is megszakítják fajtársaik viselkedését látva. A mesterségesen fenntartott táplálékbázis közelében évről évre több madár költhet, így a nyári kéregetők száma is nő.

A következő évben pedig még nagyobb populációval kezdődik újra az emberek által gerjesztett folyamat.