GPS-nyomkövetővel ellátott chipet kaphatnak a demenciával küzdő betegek

2018.08.23. · TECH

A Three Square Market nevű wisconsini cég eredetileg étel- és italautomatákkal foglalkozott, ezekhez pedig a szokásos aprópénzes-papírpénzes fizetési módokon túl szokatlanabb megoldásokat is alkalmazott, például bőr alá ültetett RFID-s chipekkel is lehetett fizetni náluk (valamint ujjlenyomat-nyilvántartás alapján is).

A cégnek olyannyira megtetszett a chipes megoldás, hogy tavaly júliusban ingyenes chipet ajánlott fel az alkalmazottainak, ezzel a lehetőséggel pedig csaknem a dolgozók fele élt is: a 196 alkalmazottból kilencvenketten kértek chipet. Az ekkor beültetett chipek még nem rendelkeztek nyomkövető-technikával, csak alapvető irodai feladatokra voltak alkalmasak, mint például a beléptetőkapu kezelése vagy a nyomtatás.

Sokan tartottak tőle, hogy a Thee Square Market munkaidőn kívül is adatokat gyűjt majd a munkatársak mozgásáról, de ezt a cég tagadta: állításuk szerint csak abba ültettek chipet, aki ezt kifejezetten kérte, nyomkövetőről pedig szó sincs. Legalábbis eddig nem volt, ugyanis a legújabb fejlesztésük már erre is alkalmas, igaz, nem arra kíváncsiak, hogy ki mit csinál az ebédszünetében, hanem orvosi célokra fejlesztik az eszközt.

Alzheimeres vagy próbaidős? A válasz a chip

Patrick McMullan, a Three Square Market elnöke szerint a chipeknek komoly orvosi haszna lehet, ha az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala engedélyezi a használatát: a tethővel működő, hanggal aktiválható kis műszer a GPS-nyomkövetés mellett a betegek életfunkcióit is ellenőrizheti.

A nyomon követhetőség sokat segíthet abban az esetben, ha a páciensnek nyoma vész, ami visszatérő problémát jelent az alzheimeres és demenciában szenvedő betegeknél. A techcég először a saját önkéntesein próbálja ki a chip bétaverzióját, a tesztek várhatóan 2019 elején kezdődnek majd.

Azok, akik már a nyomkövető nélkül is a Nagy Testvér tekintetét érezték magukon, most kezdhetnek igazán nyugtalankodni: amellett, hogy a cég olyan ártalmatlan és hasznos projektekkel foglalkozik, mint River Falls városának „okosítása” (a nyomkövető technika lehetővé teszi, hogy pontosan kövessék egy appon például a hóekék útját), több amerikai bűnüldüző szerv is jelezte, hogy a próbaidős elítélteket is ezzel a technikával szeretné nyomon követni.