Kincsek, fegyverek és komplett hajók kerültek elő a leapadt Dunából

Ahogy apad a Duna, egyre több minden kerül elő belőle: ha a Szabadság hídon sétálunk, a felrobbantott Ferenc József híd maradványait láthatjuk, a Margit híd lábához tömegek járnak ki a szigetről fotózkodni (valaki még egy kanapét is kivitt a napokban, ezt azóta eltakarították), Érden pedig aranypénzek kerültek elő a folyóból egy XVIII. századi hajóroncsból, ennek a feltárását még szervezik a régészek. 

Az érmék mellett fegyverek, ágyúgolyók és használati tárgyak is előkerültek, sőt, még egy kolomp is – ez indította el a feltárást, ugyanis egy amatőr régész épp emiatt kereste fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum szakembereit. Nem ez az egyetlen roncs, ami az alacsony vízállásnak köszönhetően láthatóvá vált mostanában: hol egy autó, hol egy repülőgép kerül elő a folyóból, most három újabb hajó maradványai láthatóak Takács Ferenc fent látható drónos videóján.

További cikkeink a témában:

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál rendszeresen hasonlókat?
Kövess minket Facebookon!

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.