Az év tesztje: tényleg ellenáll a mosógépes mosásnak a mosógépes mosásnak ellenálló papír zsebkendő?

2019.01.02. · tudomány

Vörösmarty Mihály óta tudjuk, hogy a mosónők korán halnak, de azt csak a papír zsebkendő feltalálása óta tudjuk, hogy valójában miért: természetesen a rohadék papír zsebkendő miatt, ami a mosás során darabjaira foszlik, és úgy összeszemeteli fehér szösszel a ruhát, főleg a feketét, hogy sokszor még az újabb mosás sem segít rajta.

A világirodalom leggyakrabban idézett sorai között az „Égve hagytad a folyosón a villanyt” mellett egyértelmű dobogós a „Benne hagytad a nadrágban a zsepit”, és ki tudja, hány párkapcsolat, házasság, gyerek-szülő viszony romlott meg vagy ment tönkre végleg amiatt, hogy az a lusta, felelőtlen dög elfelejtette ellenőrizni a zsebeit mosás előtt!

photo_camera Maga a horror: amikor kiderül, hogy benne maradt a zsebkendő

Szerencsére az elmúlt évtizedekben számtalan zseniális megoldás, házi praktika, tipp és trükk és született arra, hogyan szabaduljunk meg a ruhákat a mosógépben összeszemetelő szöszöktől. A témának komoly, már-már könyvtárnyi szakirodalma van, és a módszerek között szerepel gyakorlatilag minden a szimpla rázásos módszertől a forró vizes megoldáson át egészen az aszpirines, (!) csúcsgyógyászati jellegű kezelésig.

Arra viszont egészen mostanáig kellett várni, hogy valaki, konkrétan a svéd Essity tulajdonában álló Zewa ne pusztán a szimptómák kezelésével próbálja megoldani a problémát, hanem egészen a gyökeréig ásson, és piacra dobja a mosógépes mosásnak ellenálló (washing machine resistant), vagy legalábbis akként reklámozott papír zsebkendőt, ami, ha igaz, kétségkívül az emberiség legnagyobb találmánya, megelőzve a könyvnyomtatást, a speciális relativitáseémélet és a taktikai szoknyát. Íme:

Nézzük csak meg közelebbről!

A csodazsebkendő, ami létezik illetmentes, epres, kamillás, aloe verás és meg nem nevezett parfümös változatban is, nem kifejezetten olcsó, 90 darabos kiszerelésben minimum 269 forintba kerül (miközben 100 forint körül már könnyen lehet kapni 100 darab normál papírzsebkendőt), a tízesével csomagolt, összesen százdarabos változat pedig 500 forint, ami a papírzsebkendők Rolls-Royce-ává teszi a mosógépálló papírzsebkendőt, de hát valamit valamiért, ugye.

A csodazsebkendő ugyanakkor a csomagoláson taálható apró betűs felirat szerint nem tartalmaz semmilyen high-tech anyagot, nincs benne se kevlár, se titán, se plutónium, csak 100 százalék cellulóz (C6H10O5)n, ami köztudomásúlag a papír alapanyaga.

De vajon tényleg ellenáll a mosásnak a a mosásnak ellenálló papírzsebkendő?

A mindent eldöntő teszthez vettünk

  • egy fekete kapucnis pulóvert,
  • 4 darab mosógép-ellenálló papírzsebkendőt
  • és egy mosógépet.

A tudományos hitelesség érdekében két tesztzsebkendőt a pulóver bal zsebébe, kettőt pedig a jobb zsebébe helyeztünk. A mosógépet 40 fokra állítottuk, majd elindítottuk a folyamatot, ami öblítéssel és centrifugálással együtt pontosan 140 percig tartott.

Az eredmény: a zsebkendők mosás közben kibújtak a pulóver zsebeiből, tehát maximális mosási hatásnak voltak kitéve, ennek ellenére tökéletesen egyben maradtak:

A pulóveren pedig szemmel alig látható mikroszöszök keletkeztek ugyan, amik nagy felbontásban kivehetők, de a pulóver élvezeti értékét kevéssé befolyásolják:

Verdikt:

Elképesztő technikai vívmány!

Mennyi?

269 forint (90 darab)

Hol adják?

Bármely magára valamit is adó papírzsebkendő-kereskedésben

Mire kell?

Mosni

Mennyire kell?

Létszükséglet (10/10)

Ez itt egy reklám?

Nem, csak KELL.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK