Egyetlen, hatperces videóban mutatták be az élet csodáját

Lebilincselő filmet készített a Közép- és Dél-Európa hegységeiben honos alpesi gőte (Triturus alpestris) kifejlődéséről egy holland rendező, Jan van IJken.

Ami a Becoming című hatperces videón látszik, maga az élet csodája: egyetlen sejtből, egy zigótából egy teljes szervezet jön létre. A mikroszkopikus régiókat rögzítő film talán csak akkor lenne tökéletesebb, ha azt is követné, ahogy a petéből kifejlődő gőtelárvának lassan lábai nőnek, majd kimászik a szárazra.

A szalamandrafélék közé tartozó faj egyébként sekély vizekben szaporodik, a lárvák a vízben sodródó apró élőlényekkel táplálkoznak.

Az alpesi gőte a Természetvédelmi Világszövetség nyilvántartása szerint kevéssé veszélyeztetett, Magyarországon csak a magas hegységekben fordul elő, és a legmagasabb eszmei értékkel (százezer forint) felruházott kétéltű faj.

Posta és McDonald’s lett a Józsefváros legendás cigányzenés kávéházaiból – az eltékozolt roma örökség nyomában

Újpesten létezik egy több ezer fotóból, interjúkból, dokumentumokból álló gyűjtemény a helyi cigányság múltjáról, a Nyóckerben azonban falakba ütköznek a kutatók. Pedig lenne mire rácsodálkozni a roma kávéházi élettől kezdve a spontán Mátyás téri koncertekig – derült ki egy keddi konferencián.