Magától ölni képes tankon dolgozik az amerikai hadsereg

2019.02.27. · TECH

„Az automata gyilkológépek megalkotására vonatkozó jelenlegi megkötések határai kezdenek annyira elmosódni, hogy a tilalmat bármikor sutba lehet majd dobni, ha az politikailag elfogadhatóvá válik” – mondta a Quartznak adott nyilatkozatában Stuart Russel, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) informatikaprofesszora, aki attól tart, hogy a különböző automata fegyverrendszereket előbb-utóbb úgy vetik majd be a különböző hadszíntereken, hogy azok ember átal kiadott tűzparancs hiányában, maguktól ölnek majd.

Az amerikai hadsereg jelenleg arra pályáztatja szerződéses partnereit és az egyetemi kutatóhelyeket, hogy további ötletekkel segítsék az ATLAS (Advanced Targeting and Lethality Automated System) nevű algoritmus fejlesztését. Az ezzel a rendszerrel felszerelt önműködő tankoknak az lenne a legnagyobb előnyük, hogy háromszor gyorsabban mérnék és azonosítanák be, majd nyitnának tüzet ellenséges célpontokra, mint az manuálisan lehetséges lenne.

Az amerikai hadseregben rendszeresített M1A1 tankok
photo_camera Az amerikai hadseregben rendszeresített M1A1 tankok Fotó: LIU JIN/AFP

A washingtoni székhelyű, független Center for a New American Security (CNAS) nevű, az amerikai nemzetbiztonságot 21. századi alapokra helyezni kívánó agytröszt igazgatója, Paul Scharre a Quartznak azt mondta, hogy az ATLAS esetében magát a tűzparancsot továbbra is ember adja majd ki a gépnek. Így szerinte nem sérül az a jelenleg is hatályos amerikai jogszabály, miszerint a tűzparancsot minden esetben, automata fegyvereknél is, embernek kell kiadnia.