Szemétbe dobott műanyag palackokból épített hajók szállnak versenybe a Tiszán

Idén 7. alkalommal rendeznek PET-kupát a Tisza felső szakaszán, Tivadar és Záhony között, összesen 80 folyamkilométeren. A verseny augusztus 3-án kétnapos hulladékgyűjtéssel indul, aztán a versenyzők a folyóból, illetve a partról összeszedett műanyag palackokból építenek hajókat, amikkel elindulnak a versenyen. A csapatok egy pihenőnap közbeiktatásával 6 nap alatt jutnak el Tivadarból Panyola, Vásárosnamény, Gergelyiugornya, Tiszaadony és Tiszamogyorós érintésével Záhonyba. 

A PET-hajósok júniusban már indítottak egy futamot a Tisza-tavon is, ott 3 tonna műanyag hulladékot szedtek össze a résztvevők. A felső-tiszai petderbi már hagyományosnak mondható, az utóbbi négy évben a kezdeményezésben részt vevők több mint tíz tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát. 

Miközben az első, 2013-as futam még 4 hajóval startolt el, idén már 17 hajóra számítanak a szervezők. Az Ökologistic, valamint a WWF hajói mellett vízre száll például a Henkel, a Siemens, a Tilos Rádió, a Prezi, illetve a Főtáv csapata is. A versenyt a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói, valamint a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai biztosítják. 

Pillanatképek a tavalyi felső-tiszai PET-kupáról:

Alapanyaggyűjtés a TiszánFotó: BANKO JOZSEF / Paradignow Images
Palackhajó mozgásbanFotó: Konyha Miklos
A tavalyi nyertesekFotó: Konyha Miklos

A folyami műanyagszennyezésre máshol már korábban is igyekeztek a magyar kezdeményezéshez hasonló akciókkal felhívni a figyelmet. Marcus Ericksen amerikai veterán például 2003-ban 5 hónap alatt csorgott le az észak-amerikai Mississippi teljes hosszán, mintegy 3200 kilométeren egy saját maga által épített petpalack-tutajon. Motivációiról és tapasztalatairól könyvet is írt. A Cola-kajak túrán pedig Ericksen a Los Angeles-folyón csorgott végig egy középiskolai diákok által ugyancsak műanyagpalackokból eszkábált tutajon.

Licsilé

Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy vegánszandálba járkálsz itt le és fel, teszel értük valamit, ha komolyan gondolnád, akkor most szépen bevernél nekem egyet, aztán bedobnál a Dunába az üvegem után, de ehhez is gyáva vagy, az a baj veletek, faimádó majmokkal, hogy be vagytok szarva, féltitek a szaros kis életeteket, azért pofáztok folyton a bolygóról.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.