Szemétbe dobott műanyag palackokból épített hajók szállnak versenybe a Tiszán

2019.07.30. · majom

Idén 7. alkalommal rendeznek PET-kupát a Tisza felső szakaszán, Tivadar és Záhony között, összesen 80 folyamkilométeren. A verseny augusztus 3-án kétnapos hulladékgyűjtéssel indul, aztán a versenyzők a folyóból, illetve a partról összeszedett műanyag palackokból építenek hajókat, amikkel elindulnak a versenyen. A csapatok egy pihenőnap közbeiktatásával 6 nap alatt jutnak el Tivadarból Panyola, Vásárosnamény, Gergelyiugornya, Tiszaadony és Tiszamogyorós érintésével Záhonyba. 

A PET-hajósok júniusban már indítottak egy futamot a Tisza-tavon is, ott 3 tonna műanyag hulladékot szedtek össze a résztvevők. A felső-tiszai petderbi már hagyományosnak mondható, az utóbbi négy évben a kezdeményezésben részt vevők több mint tíz tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát. 

Miközben az első, 2013-as futam még 4 hajóval startolt el, idén már 17 hajóra számítanak a szervezők. Az Ökologistic, valamint a WWF hajói mellett vízre száll például a Henkel, a Siemens, a Tilos Rádió, a Prezi, illetve a Főtáv csapata is. A versenyt a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói, valamint a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai biztosítják. 

Pillanatképek a tavalyi felső-tiszai PET-kupáról:

Alapanyaggyűjtés a Tiszán
photo_camera Alapanyaggyűjtés a Tiszán Fotó: BANKO JOZSEF / Paradignow Images
Palackhajó mozgásban
photo_camera Palackhajó mozgásban Fotó: Konyha Miklos
A tavalyi nyertesek
photo_camera A tavalyi nyertesek Fotó: Konyha Miklos

A folyami műanyagszennyezésre máshol már korábban is igyekeztek a magyar kezdeményezéshez hasonló akciókkal felhívni a figyelmet. Marcus Ericksen amerikai veterán például 2003-ban 5 hónap alatt csorgott le az észak-amerikai Mississippi teljes hosszán, mintegy 3200 kilométeren egy saját maga által épített petpalack-tutajon. Motivációiról és tapasztalatairól könyvet is írt. A Cola-kajak túrán pedig Ericksen a Los Angeles-folyón csorgott végig egy középiskolai diákok által ugyancsak műanyagpalackokból eszkábált tutajon.