Meghalt az informatikus, aki 1976-ban segített Erzsébet királynőnek elküldeni az első emailjét

86 éves korában, agydaganat miatt elhunyt Peter Kirstein informatikus, az „internet európai atyja”, akinek nagy szerepe volt az internetprotokoll (IP) kidolgozásában, azaz egy olyan rendszer megalkotásában, amelynek segítségével az internetre kötött csomópontok kommunikálhatnak egymással.

A haláleset még januárban történt Kirstein londoni otthonában, de csak hétfőn számolt be róla a BBC.

Kirstein arról is híres, hogy 1976-ban ő készítette el II. Erzsébet brit uralkodó első email-accountját, és segített is neki elküldeni az első emailjét, amelyet a királynő egyszerűen Elizabeth R-ként szignált. Az üzenet egyébként arról adott hírt, hogy hamarosan bevezetik a brit védelmi minisztérium által fejlesztett programnyelvet.

Az ARPANET hőskorában történt legendás emailküldésről Kirstein egy ikonikus fotót is készített.

Kirstein a harmincas években a zsidóüldözés miatt szökött Németországból Londonba. 2003-ban megkapta a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatát.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!