Meghalt az informatikus, aki 1976-ban segített Erzsébet királynőnek elküldeni az első emailjét

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

86 éves korában, agydaganat miatt elhunyt Peter Kirstein informatikus, az „internet európai atyja”, akinek nagy szerepe volt az internetprotokoll (IP) kidolgozásában, azaz egy olyan rendszer megalkotásában, amelynek segítségével az internetre kötött csomópontok kommunikálhatnak egymással.

A haláleset még januárban történt Kirstein londoni otthonában, de csak hétfőn számolt be róla a BBC.

Kirstein arról is híres, hogy 1976-ban ő készítette el II. Erzsébet brit uralkodó első email-accountját, és segített is neki elküldeni az első emailjét, amelyet a királynő egyszerűen Elizabeth R-ként szignált. Az üzenet egyébként arról adott hírt, hogy hamarosan bevezetik a brit védelmi minisztérium által fejlesztett programnyelvet.

Az ARPANET hőskorában történt legendás emailküldésről Kirstein egy ikonikus fotót is készített.

Kirstein a harmincas években a zsidóüldözés miatt szökött Németországból Londonba. 2003-ban megkapta a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatát.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!