Tényleg létezik a világ legmagányosabb háza, és tényleg nem lakik benne senki

2020.12.18. · majom

A napokban újra elkezdett terjedni a közösségi médiában a fotó a világ legmagányosabb házáról, amiben állítólag több mint száz éve nem lakik senki. Íme:

photo_camera Fotó: Diego Delso/CC-BY-SA 4.0

És bár a kép annyira meseszerűen néz ki, hogy sokan hajlamosak egy ismeretlen, de annál kreatívabb Photoshop-művésznek tulajdonítani, a valóság ezzel szemben az, hogy az épület igenis létezik: az Izlandtól délre fekvő aprócska, mindössze 0,4 négyzetkilométeres Elliðaey szigetén található, ami a 15-18 szigetből álló a Vestmannaeyjar (Westman-szigetcsoport) legészaknyugatabbra fekvő, egyben harmadik legnagyobb tagja.

photo_camera Pirossal Elliðaey szigete

A neten terjedő képek kicsit csalókák, a sziget teljes terjedelmében így néz ki, balra a házzal, ami az egyetlen épület rajta:

photo_camera Fotó: Diego Delso/CC-BY-SA 4.0

Az épületet a helyi vadásztársaság húzta fel menedéknek, és állandó jelleggel valóban nem lakik benne senki. Sajnos arról sincs hír, hogy eladó lenne, az pedig végképp nem igaz, hogy az izlandi illetőségű Björknek bármi köze lenne hozzá. Egyes források szerint a szigeten néhány száz éve még lakott néhány család, de az utolsó állandó lakók az 1930-as években végleg elhagyták Elliðaeyt.