Átadáskor süllyedt félig a tengerbe a másfél millió dolláros szupermodern úszóház

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Nagyon 21. századi, futurisztikus, innovációdíjas luxuskivitelű, csodálatos panorámát biztosító úszóházat adtak át szeptember végén Panama partjainál. Vagyis csak adtak volna, ha nem borult volna a ház már az átadás során a Karib-tengerbe. A Linton Bay Marina öböl területére tervezett luxuslakásokat az építtető, az Ocean Builders 295 ezer dolláros kezdő áron tervezte értékesíteni, a legnagyobb és legjobb helyre tervezett passzív úszóházakért akár 1,5 millió dollárt is elkérhet a kivitelező. Kérdés persze, hogy a félresikerült átadás után hogy sikerül vevőket találni.

A kapszulaszerű, mintegy három méterrel a vízszint fölé magasodó házak az Ocean Builders magyarázata szerint úgy lebegnének a vízen, mint a jéghegyek. Ezt a víz alatt az építményekhez kapcsolódó óriási levegővel töltött acélcsövek segítségével érték (volna) el, amelyek „a teljes SeaPod kapszulát a víz fölött tartják és mindez nemcsak kiemelkedő kényelmet, hanem óriási stabilitást is biztosít, mert az építmény ennek köszönhetően a víz színén lebeg” – állítja a tervekkel innovációdíjat nyert Ocean Builders.

Sajnos azonban a lebegés nem jött össze, mert az ünnepélyes átadó napján az úszóház mégsem lebegett, ehelyett a fél oldalára borult. Az Ocean Builders esemény után kiadott közleménye szerint az egyik víz alatti tartály levegőpumpája ment tönkre, ami miatt egyensúlyát veszítette a jéghegy-imitátor úszóház. A cég hangsúlyozta, hogy a balesetben senki nem sérült meg.