Átadáskor süllyedt félig a tengerbe a másfél millió dolláros szupermodern úszóház

2022.10.07. · TECH

Nagyon 21. századi, futurisztikus, innovációdíjas luxuskivitelű, csodálatos panorámát biztosító úszóházat adtak át szeptember végén Panama partjainál. Vagyis csak adtak volna, ha nem borult volna a ház már az átadás során a Karib-tengerbe. A Linton Bay Marina öböl területére tervezett luxuslakásokat az építtető, az Ocean Builders 295 ezer dolláros kezdő áron tervezte értékesíteni, a legnagyobb és legjobb helyre tervezett passzív úszóházakért akár 1,5 millió dollárt is elkérhet a kivitelező. Kérdés persze, hogy a félresikerült átadás után hogy sikerül vevőket találni.

A kapszulaszerű, mintegy három méterrel a vízszint fölé magasodó házak az Ocean Builders magyarázata szerint úgy lebegnének a vízen, mint a jéghegyek. Ezt a víz alatt az építményekhez kapcsolódó óriási levegővel töltött acélcsövek segítségével érték (volna) el, amelyek „a teljes SeaPod kapszulát a víz fölött tartják és mindez nemcsak kiemelkedő kényelmet, hanem óriási stabilitást is biztosít, mert az építmény ennek köszönhetően a víz színén lebeg” – állítja a tervekkel innovációdíjat nyert Ocean Builders.

link Forrás

Sajnos azonban a lebegés nem jött össze, mert az ünnepélyes átadó napján az úszóház mégsem lebegett, ehelyett a fél oldalára borult. Az Ocean Builders esemény után kiadott közleménye szerint az egyik víz alatti tartály levegőpumpája ment tönkre, ami miatt egyensúlyát veszítette a jéghegy-imitátor úszóház. A cég hangsúlyozta, hogy a balesetben senki nem sérült meg.