Olyan matematikapéldák is lehetnek az idei érettségin, amilyenekkel eddig nem találkoztak a vizsgázók

· 03.07. · oktatás

Hogy pontosan mire számíthatnak a matematikából érettségizők május 7-én, az egyelőre talány, de annyi biztos, hogy 2024-ben lényegesen más lesz a vizsga, mint az elmúlt években volt. Több szöveg, kevesebb logaritmus, az abszolút értékes egyenletektől pedig el lehet búcsúzni, legalábbis középszinten – röviden így foglalhatók össze a változások. Ez persze nem jelenti azt, hogy az eddig megszerzett tudás vagy a korábbi évek tapasztalata haszontalan lenne, de az biztos, hogy az érettségizőknek más arányokra, más típusú feladatokra és egy-egy új témakörre is fel kell készülniük, és várható, hogy az eddigieknél életszerűbb példák szerepelnek majd a feladatok között.

Mindennek az az oka, hogy a középiskolát elvégzők idén először találkoznak majd az új Nemzeti Alaptantervben előírt változásokkal. A 2020-ban megjelent NAT itt-ott megnyirbálta a középszintű tananyagot (és néhány helyen az emelt szintűt is), miközben új feladattípusokat és ismereteket is becsempészett a kerettantervekbe. A legtöbb szakértő a friss NAT láttán 2020-ban és 2021-ben arról nyilatkozott, hogy az egyik leglényegesebb változás, hogy az általános iskolában a definíciók és tételek magolására többé nem lesz szükség, a középiskolában pedig több olyan feladatra kell készülni, ami valamelyest kapcsolódik a valódi élethez.

Hogy ez mit jelent pontosan? Íme egy példa:

Életszerűbb példákat ígér az új középszintű érettségi, de ez egyben azzal is jár, hogy több szövegre, komplexebb problémákra és hasonló feladattípusokra is számítani kell. Korábban a gyűjtőjáradék és a törlesztőrészletek kiszámítása csak emeltszinten volt követelmény.
photo_camera Életszerűbb példákat ígér az új középszintű érettségi, de ez egyben azzal is jár, hogy több szövegre, komplexebb problémákra és hasonló feladattípusokra is számítani kell. Korábban a gyűjtőjáradék és a törlesztőrészletek kiszámítása csak emeltszinten volt követelmény. Forrás: Oktatási Hivatal

Ilyen típusú feladat a pénzügyi számítások vagy a hitelkockázatok értékelése is, amik a korábbi, nem a NAT 2020 szerint készített egyentankönyvekbe alig-alig kerültek be, de az új kerettantervek már tartalmazzák őket, és évfolyamról évfolyamra vezetik be a diákokat a kamatszámítás, a megtakarítások és a hiteldíjmutatók rejtelmeibe. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az egyenkönyveket sok matematikatanár másikra cseréli; ha tehetik, régebbi kötetekből fénymásolnak, vagy megkérik a szülőket, hogy vásároljanak másik könyvet a gyerekeknek, így extrém esetben előfordulhat, hogy a diákok tanulmányaik során nem találkoznak az új NAT-ban szereplő feladattípusokkal.

Tételek jönnek, tételek mennek

Az érettségin a legjelentősebb változtatást a logaritmusos és abszolút értékes egyenletek, a kör egyenlete, a koordinátageometriai ismeretek, továbbá a trigonometrikus összefüggésekre vonatkozó tananyagok kivágása jelenti a középszintű követelményekből. Hangsúlyosabbá válik viszont a statisztika, ahol a vizsgázóknak új diagramtípust is kell tudni rajzolni: a doboz- vagy sodrófadiagram újdonságot jelent a korábbi évek vizsgafeladataihoz képest.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!