Tízszer annyi turista fordul meg Európa nagyvárosaiban, mint ahányan lakják őket – egyre fogy a helyiek türelme

· 08.27. · gazdaság

Velencében évek óta zuhan a helyben élő lakosok száma, mára már kevesebb mint ötvenezren mondják otthonuknak a gyakorlatilag skanzenné változott, kanálisok szabdalta várost, míg a közigazgatási területén található más szigetekre és külterületekre további kétszázezren szorultak ki. Ehhez képest tavaly nyáron húszmillióan fordultak meg a Szent Márk téren. Az sem segít, hogy a turizmusból profitáló helyi önkormányzatok sokszor csupán látszatintézkedésekkel igyekeznek elejét venni a turisták áradatának. Például a velencei önkormányzat áprilisban – a helyi tiltakozások ellenére – próbaképpen 5 eurós belépődíjat vezetett be, így több mint 2,5 millió eurót (987 millió forint) zsebelt be 29 nap alatt, majd augusztus elejétől betiltották az idegenvezetők megafonjait, valamint 25 főben limitálták a turistacsoportok maximális létszámát.

A tömegturizmus más közkedvelt nyaralóhelyeken is óriási gondokat okoz a helyieknek, és a probléma már nem csak európai helyszíneket érint – 2023-ban például 15 millióan reméltek tengerparti homokkal egybekötött lelki megújulást a jógatáborok kedvenc helyszínén, az indonéziai Bali szigetén, ahol nem egész 4,4 millióan élnek.

Vízipisztoly, kijárási korlátozás, hotelstop

A túlzott turizmus elleni fellépések eszköztárának csak a helyiek képzelőereje szabhat határt. Barcelonában például július elején vízipisztolyokkal tüntettek a rengeteg látogató ellen, miután az 1,65 milliós városra tavaly több mint 12 millió turista szabadult rá. A tiltakozó akciók azonban megtévesztők lehetnek: annak ellenére, hogy a katalán főváros évről évre ott van a leglátogatottabb európai városok élmezőnyében, egy tavalyi felmérés szerint a helyiek 70 százaléka előnyösnek tartja a turisták özönét.

photo_camera Grafika: Qubit

Szantorinit idén júliusban egyetlen nap alatt 17 ezer turista kereste fel (valamivel többen, mint ahányan ott élnek), és a több tízezer látogató elviselését úgy kívánta megoldani a görög sziget önkormányzata, hogy egy Facebook-posztban megkérték a helyieket, hogy lehetőleg korlátozzák a mozgásukat – tehát maradjanak otthon és adjanak helyet a turistáknak, hogy azok szabadon élvezhessék a vakációjukat.

De a 945 ezer fős Amszterdamban is hosszú sorokat és tömegjeleneteket okoz a rengeteg turista – tavaly éppen a lakosság tízszerese, 9,4 millió vendég fordult meg a holland fővárosban, emiatt nemrég bevezették, hogy új hotel csak akkor épülhet, ha egy régit lebontanak, és igyekeznek 20 millióban maximalizálni is a vendégéjszakák számát.

Influenszerek és filmek nyomában vonul a tömeg

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!