Barcelonában vízipisztollyal tüntettek a tömegturizmus miatt felbőszült helyi lakosok

07.10. · majom

A Statista összesítése szerint 2019 és 2023 között rendre Barcelona, Katalónia fővárosa szerepel a negyedik helyen a leglátogatottabb Európai városok listáján. Tavaly több mint 12 millió külföldi fordult meg itt, ami jóval több mint akár Velence vagy Bécs éves turistaforgalma.

Ezt elégelték meg a helyi lakosok, akik a CNBC beszámolója szerint szombaton vízipisztolyokkal és italosdobozokkal támadtak az utazókra. A demonstráció részeként a tüntetők lezárták a Barceloneta negyed néhány szállodájának bejáratát és közkedvelt kávézókat is.

A tüntetők egy transzparenst is magukkal cipeltek, amin a nagyjából 3000 fős tömeg azt követelte a város vezetésétől, hogy vessen véget a bénító tömegturizmusnak, és korlátozza a látogatók számát. Tavaly ugyanis az 1,6 millió állandó lakos mellé közel 4 millió turista érkezett a nyári hónapokban, ami nemcsak a közlekedést vagy a város infrastruktúrájának használatát nehezítette meg, hanem a vártnál nagyobb terhet rótt a közműhálózatra is.

Ezen kívül a tömegturizmus felnyomta az árakat is, ma már a helyi lakosok kiszorulnak a belvárosból, az ingatlanárak pedig az egekbe szöktek. A várost ráadásul rengetegen csupán egy-egy napra látogatják meg, a hajókon érkező vendégek száma szintén milliós nagyságrendű.

A térségben már év elején szükségállapotot hirdettek a rekordaszály miatt, ami a nyári hőségben is problémákat okozhat, a megnövekedett vízigény kielégítése pedig problémákba ütközhet.