A klímaaktivisták miatt korlátozza a folyadékok és a nagyméretű táskák bevitelét a londoni National Gallery

Október 18-tól a londoni National Gallery megtiltja a folyadékok és a nagyméretű táskák bevitelét az épületébe, méghozzá biztonsági okokól, a múzeum tárgyait megcélzó rendszeres tiltakozások miatt – számol be az ArtnetNews.

Gyakori, hogy klímatüntetők, például a Just Stop Oil vagy a Youth Demand csoport aktivistái múzeumok híres műtárgyait veszik célba, felbecsülhetetlen értékű tárgyakat öntenek le festékkel, vagy éppen levessel, sőt, nem egyszer odaragasztják magukat műtárgyakhoz. 2022 júliusa óta a National Gallery-ben öt támadás ért ikonikus festményeket, ebből kettő az elmúlt két hétben történt. Az érintett művek között volt például Vincent van Gogh Napraforgók című alkotása is.

photo_camera A Just Stop Oil aktivistái 2022. október 14-én, a National Gallery-ben paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh művét, majd odaragasztották magukat a kiállítóterem falához Fotó: HANDOUT/AFP

Péntektől a múzeumba nem lehet folyadékot bevinni, bár ez alól kivételt képeznek a csecsemőtápszerek, az anyatej és a vényköteles, folyékony gyógyszerek.

A látogatókat arra kérik, hogy ne hozzanak magukkal nagyméretű táskákat, vagy szatyrokat. Az összes ajtónál fémdetektorokon kell majd áthaladniuk, a bejáratnál a táskákat és hátizsákokat is átvizsgálják. Így várhatóan több időt vesz majd igénybe a múzeumba való belépés is.

A döntés néhány nappal azután született, hogy a múzeum igazgatója, Gabriele Finaldi, más intézményvezetőkkel, köztük a londoni Victoria & Albert Musem és a British Museum igazgatóival együtt, nyílt levélben kérte a klímaaktivistákat, hogy ne vegyék célba a múzeumi műtárgyakat.

Kedden a Just Stop Oil és a Youth Demand aktivista csoportok válaszoltak is a nyílt levélre, felajánlva, hogy szívesen találkoznak a múzeumigazgatókkal a National Gallery-ben „Vannak olyan aktivistáink, akik a szabadságukat kockáztatva követelik az olaj és a gáz felhasználás csökkentését, és szívesen beszélgetnének Gabriele Finaldival. A levest otthon hagyjuk” – írták a csoportok. Azt ArtnetNews szerint nem biztos, hogy sor kerülhet egy ilyen találkozóra.