Lábszárból vett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetem orvosai

A szaruhártya idegi elváltozásait, amelyek során a beteg szemfelszíne elveszíti az érzékelési képességét, sokféle betegség vagy állapot okozhatja: diabétesz, tumorok, központi vagy perifériás idegproblémák, arcidegbénulás, vírusos fertőzések, sclerosis multiplex vagy akár veleszületett agybetegségek is. Az elváltozások következtében előfordulhat, hogy az érintett szeme nem kezd el automatikusan könnyezni, vagy nem csukja be, ha belerepül egy bogár.

Az ilyen állapotok kezelésére honosítottak meg egy speciális eljárást a Semmelweis Egyetem plasztikai sebésze, Klárik Zoltán, aki az Amerikai Rekonstrukciós Mikrosebészeti Társaság éves konferenciáján találkozott a módszerrel. Az egyetem oldala így idézi Klárikot:

„Ezt a technikát olyan kórképeknél használjuk, amikor a szemfelszín érzéketlensége miatt nem érzi a beteg, ha valamilyen sérülés keletkezik a szaruhártyán, vagyis nem megfelelő a szem védekezési mechanizmusa. Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a beteg elveszíti a pislogási reflexét, a könny nem mossa át a szemét, ezért az folyamatos irritációnak van kitéve. Emellett hiányoznak azok az idegek által termelt fehérjék, amelyek a szaruhártya hámjának épségéért, újraképződéséért felelnek. Ez oda vezethet, hogy fekélyek alakulhatnak ki a szemen, amelyek végül vakságot is okozhatnak.”

Az első ilyen beavatkozást egy középkorú nőn végezte el a sebészekből és szemészekből álló csapat: a beteg lábszárából egy 15 centiméteres idegszálat vettek ki úgy, hogy az a lábban se okozzon funkcióromlást. Erről Klárik azt mondta: „Az én feladatom az volt, hogy a lábszárból kivett vastag ideget több rostra osszam, mikroszkóp alatt megvarrjam őket, majd a homloknál kialakított, egy úgynevezett bőr alatti alagútrendszeren keresztül átvezessük az ideget az ép oldalról.”

photo_camera Fotó: Zellei Boglárka / Semmelweis Egyetem

Később a szemészek Füst Ágnes vezetésével a szemhéjon keresztül illesztették az ideget a szemfelszínbe, majd a kötőhártya alatt elvezetve a szaruhártya körül öt pontban fixálták azt. A speciális beavatkozás alatt az orvosok operációs mikroszkóp alatt varrták a milliméteres vastagságú képleteket.

Az egyetem közleménye szerint „az érintett beteg központi idegrendszeri tumor által okozott idegkárosodás következtében küzdött rendszeresen kiújuló, nem gyógyuló szaruhártyafekéllyel. Három szemműtéten esett át korábban, hogy a fekélyek gyógyulását, a szaruhártya hámosodását elérjék és a további látásromlás megelőzzék. A műtét óta azonban a fekély nem tért vissza, a beteg életminősége folyamatosan javul, ezzel pedig sikerült megakadályozni, hogy teljesen elveszítse a látását.”