Gorillák és orangutánok a kihalás szélén

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A szumátrai és a borneói orangutánok, a keleti, illetve a nyugati hegyi és a síkvidéki gorillák populációja annyira megcsappant, hogy a természetvédők szerint rövidesen eltűnhetnek a Föld színéről. A Természetvédelmi Világalap (WWF) naprakész katalógusában az emberfélék rendszertani családjába tartozó fajok közül már csak 200-300 nyugati hegyi gorilla (Gorilla gorilla diehli) példányt tartanak nyilván, és nem sokkal több keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) élhet a bolygón. A keleti hegyi faj (Gorilla beringei beringei) egyedeinek száma jelenleg 880 – állítják a szakemberek. 

Fiatal keleti hegyi gorilla RuandábanFotó: Fabrice Guerin/Biosphoto

Ugyanakkor, a világtól szinte megközelíthetetlenül elzárt élőhelyű nyugati síkvidéki típus (Gorilla gorilla gorilla) populációjának méretére még becslése sincs a természetvédőknek. 

A szumátrai orangutánok (Pongo abelii) létszáma alig ezer, és ugyan a nagytestvér borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) százszor ennyien vannak, mégis felkerültek a listára, a populációjuk felére esett vissza az elmúlt fél évszázadban.

Szumátrai orangután IndonéziábanFotó: Junaidi Hanafiah/Anadolu Agency