Melyik csapatsportban lehet a legjobban keresni? Nem, nem a fociban!

Hiába gondolnánk, hogy a foci világuralma mellett a labdarúgásban keresnek a legjobban a játékosok. A Sporting Intelligence a héten összeállította a legjobban kereső csapatok listáját, és meglepő módon az első tízben csak három focicsapat van, miközben az NBA hét együttessel is képviselteti magát.

Azért Neymart senki sem nyomja le

A legjobban fizető csapatoknál alap, hogy milliárdokat keresnek a legjobb játékosok forintra átszámolva, de a legtöbb esetben az átlagfizetés is tíz számjegyű. A legjobban az Oklahoma City (OKC) kosarasai keresnek, átlagosan 9,3 millió dollárt visznek haza. A csapatból a legnagyobb részt Russell Westbrook viszi haza, ő 29 évesen évi 28,5 millió dollárt tesz zsebre.

A legjobban fizető csapatok
photo_camera A legjobban fizető csapatok

Westbrook bére azonban még az NBA-ben sem számít kiemelkedőnek, hiszen a top tíz csapatból LeBron James és Stephen Curry is 30 millió dollár feletti fizetést visz haza. Érdekesség még, hogy az OKC a szezonban összesen 133,9 millió dollárt költ bérre, ami még a ligában is csak a harmadik legmagasabb. Az átlag így csak azért jöhet ki náluk a legnagyobbra, mert a többi csapaténál szűkebb a keretük. Westbrook mellett Carmelo Anthony is zsebre tesz 26,2 millió dollárt, de még Steven Adams is 20 millió felett keres, Paul George bére pedig éppen csak elmarad ettől a határtól.

A második helyen álló Cleveland Cavaliers esetében LeBron James kiemelkedő éves fizetése mellett csak Kevin Love visz haza 20 millió dollár felett, további hárman pedig a tízmilliós lécet ugorják meg. A tavalyi bajnok Golden State már a 2020/21-es szezonra is magához kötötte legnagyobb sztárját, a megállapodás értelmében addigra Stephen Curry 45,8 millió dollárt fog keresni. Curry mellett idén Kevin Durrant bére emelkedik ki, neki 25 millió dollárt sikerült kialkudnia.

Stephen Curry, a Golsen State Warriors 30-asa
photo_camera Stephen Curry, a Golden State Warriors 30-asa évi 30 millió dollár fölött kaszál Fotó: ANDREW D. BERNSTEIN/AFP

Látszik, hogy az amerikai kosarasok uralják a dobogót, csak a negyedik helyen jön az első futballcsapat, a spanyol Barcelona. Náluk Lionel Messi keres most ugyanannyit, mint Curry a tengerentúlon. A most aláírt új szerződéssel azonban az argentin előbbre léphet. Nála is többet tesz viszont zsebre a nyár topigazolása, Neymar, aki éppen a katalánokat hagyta ott Párizs kedvéért, na meg évi 37,2 millió dollárért. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a Sporting Intelligence listáján a tavalyi 35. helyről az ötödikre lépett előre a PSG. A brazil szupersztár bére jelentősen felhúzza az átlagot, így 8,4 millió dollárra jön ki egy átlagfizetés.

photo_camera Neymar mindenek fölött Fotó: PATRICK HERTZOG/AFP

Ha már Messiről szót ejtettünk, akkor persze nem hagyhatjuk ki a listáról a közelmúlt másik futballikonját, Cristiano Ranldót sem, aki 24,3 millió dollárt visz haza. Részben neki köszönhetően áll a lista kilencedik helyén a Real Madrid. Előttük azonban még van további három NBA-csapat.

Kosár, foci rendben, de hol vannak a többiek?

Az élmezőnyt láthatóan a kosárlabda és a foci uralja. De hol van az első olyan csapat, ami nem ebbe a két sportágba tartozik? A 10-20. hely között ismét csak NBA-klubok találhatók, majd a 22. helyen jön a Detroit Tigers baseballcsapata, melynél átlagosan majdnem 7 millió dollárt keresnek a játékosok. Utánuk a 23. helyen ismét egy focicsapat, a Manchester United jön, ahol elsősorban Paul Pogba 22,6 millió dolláros bére húzza felfelé az átlagot. Közvetlenül utánuk következik a városi rivális Manchester City, ahol Yaya Touré mindössze 13,2 millió dolláros fizetésével is a legjobban fizetett tud lenni, cserébe náluk valószínűleg sokan keresnek 10 millió felett évente.

Laikusként talán kicsit meglepő lehet, hogy ennyi kosárcsapat van az élmezőnyben, de ha jobban belegondolunk, a kimutatás az átlagos keresetet vette figyelembe, aminél pedig elég nagy jelentőséggel bír, hogy a csapatonkénti játékosszám itt a legalacsonyabb. Tehát a kosárlabdában egy aránylag magas osztandóhoz (játékosok összes fizetése) egy alacsonyabb osztó párosul (játékosok száma). Persze ettől függetlenül tény, hogy a fizetések azért lehetnek ilyen magasak az NBA-ben, mert az gazdaságilag is virágzik. A liga bevételei folyamatosan növekednek, köszönhetően a növekvő televíziós jogdíjakból befolyó milliárdoknak, a különböző kereskedelmi jogok eladásából származó millióknak és a jegybevételeknek. Az idei szezonban lépett életbe a Nike és az NBA közötti megállapodás, amit még 2015 nyarán írtak alá. A 8 évre szóló szerződés értéke 1 milliárd dollár.

2014 őszén robbant a hír, hogy az NBA 24 milliárd dollárért, azaz jelenlegi árfolyamon 6 360 milliárd forintért értékesítette a liga közvetítési jogait kilenc idényre. A szerződés a tavalyi szezonban indult, és a jogok továbbra is a Walt Disney és a Time Warner birtokában maradtak. Egy évre a Disney körülbelül 1,47, amíg a Time Warner 1,2 milliárd dollárt fizet (korábban az ESPN 485 milliót, amíg a Turner 445 milliót fizetett évente).